Turski tok: Istorija ruskog gasnog monopola

Mila Đurđević

Priključivanje Srbije na Turski tok, zajednički projekat Rusije i Turske, kojim je planirano dopremanje gasa iz Rusije preko Crnog mora do Turske, a zatim i do Bugarske, Srbije i Mađarske, ima dugu predistoriju.

Srbija u potpunosti zavisi od ruskog gasa, dok ruski "Gasprom" drži monopol na srpskom tržištu, na šta godinama unazad upozorava Energetska zajednica (EZ), regulatorno telo Evropske unije.

Novi gasovod na teritoriji Srbije nije u skladu sa evropskom regulativom, na šta je takođe ukazivala EZ.

Povezivanje na ruski gasovod rezultat je višegodišnjih napora koji su Srbiju koštali i vremena i novca. Sam gasovod Turski tok naslednik je propalog ruskog projekta – gasovoda "Južni tok" od čije izgradnje je Rusija odustala jer nije bila u mogućnosti da uskladi projekat sa pravilima EU i od koga je, praktično, sve i počelo.

24 Novembar 2013

ZAVARENA PRVA CEV GASOVODA "JUŽNI TOK" U SRBIJI

"Dugo ste čekali, počnite", ovim rečima je tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić putem video linka dao zeleno svetlo dvojici varioca da simbolično u vojvođanskom selu Šajkaš, na oko 70 kilometara od Beograda, zavare prvu cev gasovoda "Južni tok", čime je svečano obeležen početak gradnje srpske deonice ruskog gasovoda.

Gasovod "Južni tok" zamišljen je kao jedinstven projekat kojim bi se gas iz Rusije transportovao preko Crnog mora i Bugarske do Srbije, a zatim i do Mađarske i Slovenije, sve do Austrije. Izgradnja je u kontinentalnom delu Rusije otpočela u decembru 2012. Glavni nosilac projekta je ruska državna kompanija "Gasprom".

"Južni tok" je viđen kao konkurencija projektu "Nabuko" (gasna konekcija od Turske do Austrije), koji je trebalo da omogući diverzifikaciju izvora snabdevanja gasom, čime bi se smanjila zavisnost Evrope od ruskog energenta.

Povezivanje Srbije na "Južni tok" bio je deo takozvanog "gasnog aranžmana sa Rusijom", na osnovu zajedničke izjave koju su još u decembru 2008. u Moskvi potpisali tadašnji predsednici Srbije i Rusije Boris Tadić i Dmitrij Medvedev. Aranžman sa Rusijom je podrazumevao prodaju 51 odsto akcija Naftne industrije Srbije ruskom "Gaspromu" za 400 miliona evra, gradnju gasovoda "Južni tok" i završetak izgradnje podzemnog skladišta gasa "Banatski Dvor".

Gasni aranžman naišao je na kritike stručne javnosti, pre svega zbog niske cene po kojoj je Rusiji prodat domaći naftni gigant. Tadašnja vlast ovaj potez opravdavala je čvrstim garancijama da će Srbija biti na trasi gasovoda "Južni tok", čime bi Srbija rešila pitanje sigurnosti snabdevanja i ostvarila ekonomsku korist.

1 decembar 2014

RUSIJA ODUSTALA OD IZGRADNJE "JUŽNOG TOKA"

"Rusija za sada ne može da nastavi realizaciju Južnog toka pošto je Bugarska blokirala gradnju podmorske deonice", izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na zajedničkoj konferenciji sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoanom u Ankari, u Turskoj.

Glavni problem je to što projekat nije u skladu sa evropskom regulativom po kojoj jedna kompanija, u ovom slučaju ruski "Gasprom", ne može biti vlasnik i gasa i gasovoda.

"Ako Evropa ne želi da sprovede (Južni tok), onda on neće biti sproveden", izjavio je Putin i istog dana najavio novi projekat “Turski tok”, projekat ruskog "Gasproma" i turskog "Botaša" koji bi trebalo da obezbedi stabilno snabdevanje gasom Turske, južne i jugoistočne Evrope.

2 decembar 2014

Neprihvatanje odgovornosti Bugarske

Dan kasnije, bugarski predsednik Rosen Plevnelijev odbacio je odgovornost Bugarske zbog neuspeha projekta izgradnje gasovoda „Južni tok“.

"Mislim da niko u EU neće reći 'ne' projektu ’Južnog toka’ ako ga Rusija uskladi sa evropskim zakonodavstvom", izjavio je Plevnelijev.

13 decembar 2014

VIŠEMILIONSKA ŠTETA PO SRBIJU

„Direktna ekonomska šteta po Srbiju iznosi 300 miliona evra“, izjavila je ministarka građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović nakon što je Rusija odustala od izgradnje "Južnog toka“ i dodala da neke procene indirektne ekonomske štete idu i do 700 miliona evra.

10 februar 2015

"GASPROM" PREDSTAVIO TRASU TURSKOG TOKA

Ruski "Gasprom" je objavio mapu gasovoda Turski tok, koji će transportovati ruski gas. Početak gasovoda je na ruskoj obali u blizini Anape i ide ispod Crnog mora. Tačka isporuke gasa turskim potrošačima biće u oblasti Luleburgaza, a izlazna tačka na tursko-grčkoj granici biće oko Ipsale.

10 oktobar 2016

RUSIJA I TURSKA POTPISALE UGOVOR O IZGRADNJI

Ministri energetike Rusije i Turske potpisali su u Istanbulu u Turskoj ugovor o izgradnji gasovoda Turski tok. Potpisivanju ugovora na marginama Svetskog energetskog kongresa u Istanbulu prisustvovali su ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdoan.

Projekat je prethodno bio obustavljen zbog tenzija između dve zemlje nakon što je Turska oborila ruski lovački avion u novembru 2015. na granici sa Sirijom.

8 maj 2017

POČELA IZGRADNJA TURSKOG TOKA

Ruski "Gasprom" počeo je sa polaganjem cevi za morski deo gasovoda Turski tok na ruskoj obali Crnog mora u saradnji sa švajcarskom kompanijom "Alseas". Podmorski deo gasovoda je dugačak 910 kilometara, a kopneni 180 kilometara.

1 oktobar 2018

GASOVOD KROZ SRBIJU IZUZET OD PRAVILA EU

Savet Agencije za energetiku Srbije (AERS), nacionalnog regulatornog tela, doneo je rešenje o izuzeću novog gasovoda od obaveze primene pravila pristupa treće strane. To pravilo sadržano je u Trećem energetskom paketu EU i ono se praktično odnosi na omogućavanje konkurencije. AERS je u rešenje dostavio Sekretarijatu Energetske zajednice, kao regulatornom telu EU na mišljenje.

5 Novembar 2018

Javno preduzeće "Srbijagas" potpisalo je 5. i 6. novembra 2018. godine ugovore sa pet banaka o dugoročnom kreditu u iznosu do 60 miliona evra za izgradnju novog gasovoda, kojim bi se Srbija priključila na Turski tok.

Za kredite koje će "Srbijagas" uzeti od banaka garantovaće država, kako stoji u tekstu Zakona o davanju garancije Republike Srbije, koji su poslanici Skupštine Srbije usvojili na sednici 7. decembra 2018.

Gasovod će graditi mešovito rusko-srpsko preduzeće “Gastrans” u kome ruski “Gasprom” ima vlasnički udeo od 51 odsto, što ga praktično čini većinskim vlasnikom, dok javno preduzeće “Srbijagas” na čijem je čelu Dušan Bajatović drži 49 odsto udela u vlasništvu.

1 februar 2019

EZ DALA USLOVNU PODRŠKU GASOVODU KROZ SRBIJU

Energetska zajednica dala je “zeleno svetlo” za izgradnju gasovoda kojim bi se Srbija priključila na Turski tok, ali uz dozvolu konkurencije na novim kapacitetima i ograničavanje monopola ruskog “Gasproma” i javnog preduzeća “Srbijagas” na srpskom tržištu gasa.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač izjavio je u intervjuu za RSE da će “Gasprom” morati da dozvolu konkurenciju u Srbiji, ali i da se gas koristi u političkim pritiscima.

5 mart 2019

SRPSKI REGULATOR NIJE PRIHVATIO USLOVE ENERGETSKE ZAJEDNICE

Agencija za energetiku Srbije donela je konačno rešenje o izuzeću novog gasovoda od pravila EU, ne prihvativši uslove koje je Energetska zajednica zacrtala u mišljenju iz 1. februara 2019. Zamenik direktora Sekretarijata Energetske zajednice Dirk Bušle.

17 maj 2019

POČELA IZGRADNJA SRPSKE DEONICE TURSKOG TOKA

Daleko od očiju javnosti i bez zvaničnih ceremonija počela je izgradnja gasovoda kojim će se Srbija u dužini od 403 kilometra povezati na gasovod Turski tok.

Direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović najavio je da će radovi na izgradnji biti završeni u decmebru 2019. Istovremeno, dijalog nadležnih institucija u Srbiji i Sekretarijata EZ oko suklađivanja projekta sa pravilima EU u zastoju je od aprila 2019.

25 decembar 2019

U SRBIJI ZAVRŠENA IZGRADNJA GASOVODA

“Postavljena su sva 403 kilometra gasovoda. Cevi su spojene”, izjavio je direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović.

Time su radovi na izgradnji magistralnog gasovoda od bugarske do mađarske granice, odnosno od Zaječara do Horgoša, kojim će se dopremati gas i iz “Turskog toka” privedeni kraju. Prema Bajatovićevim rečima, svi kapaciteti gasovoda su rasprodati.

"To znači da je ovo komercijalni projekat. Istočna Evropa je gladna gasovoda i ne treba politički to da se sprečava", rekao je tada Bajatović.

1 januar 2020

POČELA ISPORUKA GASA TURSKIM TOKOM DO BUGARSKE

Ruski Gasprom počeo je da šalje oko tri milijarde kubnih metara gasa Bugarskoj putem Turskog toka, objavio je bugarski operator gasa Bulgatransgas.

“Rusija je počela sa isporukom gasa ne samo za nas, već i za Grčku i Severnu Makedoniju“ izjavio je direktor “Bulgartransgaza” Vladimir Malinov 5. januara 2020. Time je zamenjena ruta kojom je gas do Bugarske ranije dopreman preko Ukrajine i Rumunije.

Malinov je najavio da bi prve isporuke gasa do Srbije mogle početi u maju 2020. U Bugarskoj je i dalje u toku izgradnja deonice gasovoda do granice sa Srbijom.

8 januar 2020

TURSKI TOK ZVANIČNO PUŠTEN U RAD

Predsednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin, svečano su pustili u rad gasovod Turski tok simboličnim okretanjem ventila. Ceremoniji su prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Bugarske Bojko Borisov.

8 januar 2020

ENERGETSKA ZAJEDNICA: TURSKIM TOKOM DISKRIMINISANO TRŽIŠTE U SRBIJI

“Zabrinutost koju je Sekretarijat EZ izrazio u mišljenju povodom izuzeća srpskog gasovoda ’Gastrans’ i danas važi. Negativni uticaji kao posledica izuzeća gasovoda (iz Trećeg energetskog paketa) odlukom Agencije za energetiku Srbije, naročito ograničavanjem konkurencije i jačanjem zabrane tržišta na srpskom tržištu prirodnog gasa, nažalost nisu otklonjeni“, naveo je Sekretarijat Energetske zajednice.

1 juni 2020

VUČIĆ U POSETI BUGARSKOJ

Zahvaljujući gasovodu "Balkanski tok" Srbija će biti obezbeđena gasom na dug period, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posete Bugarskoj. On i premijer Bugarske Bojko Borisov zajedno su obišli radove na izgradnji tog gasovoda, kojim će se dopremati gas iz Turskog toka, i autoputa u Bugarskoj.

17 juni 2020

PRVE ISPORUKE GASA KA SRBIJI 2021.

Ministar energetike Srbije Aleksandar Antić najavio je prve isporuke gasa Srbiji ovim gasovodom 2021. godine uprkos ranijim najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz januara 2020.da bi prvi kubni metri ruskog gasa Turskim tokom do Srbije trebalo da budu dopremljeni u maju ili spetembru ove godine.

23 Novembar 2020

JAČANJE MONOPOLA RUSKOG GASPROMA U SRBIJI

Izgradnja novog gasovoda dodatno će ojačati monopolski položaj ruskog „Gasproma“ i javnog preduzeća "Srbijagas" na gasnom tržištu Srbije u narednih najmanje 20 godina, naveo je zemenik direktora Sekretarijata Energetske zajednice Dirk Bušle, prilikom predstavljanja Godišnjeg izveštaja o implementaciji propisa EU.

25 decembar 2020

VUČIĆ NAJAVIO OTVARANJE GASOVODA ZA 30. DECEMBAR

Probni gas prošao je u Srbiju kroz gasovod Turski tok, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Prošao je probni gas. Nismo dizali veliku budu oko toga ali 30. decembra kreće sve", rekao je Vučić.

Turskim tokom godišnje bi trebalo da transportuje 31,5 milijardi kubnih metara gasa iz Rusije koji proizvodi ruski energetski gigant Gasprom. Polovina od toga, 15,75 milijardi, rezervisana je za potrebe Turske, dok će druga polovina ići dalje ka južnoj i centralnoj Evropi, između ostalog kroz Bugarsku, Srbiju i Mađarsku.