Dostupni linkovi

Bugarska odbacuje odgovornost za odustajanje od projekta


Bugarska je danas odbacila odgovornost zbog neuspeha projekta izgradnje gasovoda Južni tokm nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da se Bugarska, odlažući taj projekat, "ne ponaša kao nezavisna država".

"Svima je jasno da Južni tok nije bio samo rusko-bugarski projekat, već projekat Rusije i Evropske unije ... Odluke su u potpunosti u rukama Rusije i EU", izjavio je novinarima bugarski predsednik Rosen Plevnelijev.

"Mislim da niko u EU neće reći 'ne' projektu Južnog toka ako ga Rusija uskladi sa evropskim zakonodavstvom", dodao je on.

Putin je sinoć tokom posete Turskoj rekao da je Rusija primorana da se povuče iz projekta Južni tok zato sto EU nije htela da podrži izgradnju gasovoda. On je pomenuo izostanak "dozvole" Bugarske za izgradnju gasovoda kroz tu zemlju.

Sofija je u junu obustavila proceduru pod pritiskom Vašingtona i EU koji su se usprotivili tom projektu zbog sukoba Kijeva i Moskve, podseća Frans pres.


Potpredsednik bugarske parlamentarne komisije za energetiku Martin Dimitrov smatra da je u pitanju blefiranje. "Reč je o taktičkom potezu Putina i Rusije da bi se izvršio pritisak na EU i Bugarsku. Oni nisu sasvim odustali od Južnog toka", izjavio je Dimitrov
bugarskoj privatnoj televiziji Nova.

XS
SM
MD
LG