Dostupni linkovi

NIS konačno prodat Rusima


Boris Tadić i Dmitrij Medvedev
Boris Tadić i Dmitrij Medvedev

Vlada Srbije i Gasprom potpisali su u sredu ugovor o prodaji Naftne industrije Srbije ruskoj državnoj kompaniji “Gaspromnjeft” za 400 miliona evra i dokumente o izgradnji gasovoda Južni tok i skladišta gasa Banatski dvor.

Predsednici Srbije i Rusije Boris Tadić i Dmitrij Medvedev potpisali su i zajedničku izjavu, koji će biti politička garancija da će Srbija dobiti gasovod Južni tok i da će biti završeno podzemno skladište gasa Banatski Dvor. U dobrom delu javnosti, međutim, preovladava skepsa po pitanju budućnosti ovog sporazuma.

Zajedničkom izjavom, koja predstavlja političku garanciju za realizaciju projekata, predsednici Dmitrij Medvedev i Boris Tadić ocenjuju da učinjen važan korak na putu daljeg razvoja evropskog energetskog sistema i jačanja strateškog partnerstva Srbije i Rusije u toj oblasti. Međutim, po rečima Medvedeva, ovi dokumenti pružaju energetsku bezbednost i celoj Evropi.

"Između Srbije i Rusije postoje čvrsti, prijateljski i sigurni odnosi koji se mogu nazvati strateškim partnerstvom", izjavio je Medvedev.

Predsednik Srbije Boris Tadić je rekao da energetski sporazumi za dve zemlje imaju duboki strateški značaj jer takvi ugovori utemeljuju odnose Srbije i Rusije:

"Naše dve zemlje, naše ekonomije, biće povezane nakon ova tri sporazuma, tri dokumenta koja smo potpisali danas u Moskvi. Radi se, dakle, o jednom dugoročnom snabdevanju Srbije gasom, radi se o proizvodnji naftnih derivata u Srbiji i za tržište čitave jugoistočne Evrope, radi se o zaštiti životne sredine, očuvanju životnog standarda građana, prosperitetu naše ekonomije, ali i o očuvanju radnih mesta za naše ljude. Veoma smo zadovoljni što ruska strana, što Rusija, što Gasprom, kao jedna respektabilna ruska kompanija, danas nastupa na srpskom tržištu. Od današnjeg dana postaće i naša srpska kompanija.”

Predsednička reč vredi više finansijskih garancija

Eventualne sumnje u realizaciju kompletnog sporazuma u Beogradu pokušao je da otkloni ruski ambasardor Aleksandar Konuzin:

"I ruska i srpska strana sva tri dokumenta tretiraju kao jedinstveni paket i budite uvereni da će se oni realizovati kako su utvrdile obe strane."

Konuzin je potvrdio ocene da će rezultati i zaključci sporazuma doprineti intenziviranju saradnje između Srbije i Rusije i razvoju odnosa Srbije sa Evropskom unijom, jer će gasovodom Južni tok gas stizati do zemalja Evropske unije:

"Ubeđen sam da će ovo pomoći Srbiji da učvrsti svoju poziciju u procesu pregovora za status članice EU. Zaključivanje ovih sporazuma pomaže i Srbiji i Rusiji i EU."

Uprkos optimističkim tonovima koji stižu iz Moskve, u jednom delu ovdašnje javnosti, ipak, preovladava skepsa u pogledu izvesnosti realizacije preostala dva dela rusko-srpskog eneregetskog sporazuma: izgradnje Južnog toka gasovoda i skladišta gasa u Banatskom dvoru. Dok ambasador Konuzin poručuje:

"Reč predsednika Rusije i predsednika Srbije vredi mnogo više nego finansijske garancije preduzeća.”

Srbija od sporazuma nema nikakvu korist


Sijka Pistolova, urednica sajta “Enerdži observer”, je ubeđena da od energetskog sporazuma Srbija nema ni ekonomsku, ni političku korist, te da je Naftna industrija Srbije poklonjena Rusima:

"Srbija bi danas trebalo da žali, a ne da slavi! Od ovog danas potpisanog budalastog sporazuma imaće korist samo Rusija. A dobri ekonomski i politički odnosi porazumevaju da kad se potpisuju sporazumi obe strane imaju korist.”

Sijka Pistolova kaže da nije ljuta na rusku stranu, već na srpsku Vladu, jer:

“Ovom današnjom sramotom pokazala je da joj nije stalo do sopstvene zemlje, niti do sopstvene ekonomije, a još manje do strateške firme kao što je NIS. Neću biti iznenađena, ako za jedno dva – tri meseca, gospoda na vlasti nas obaveste kako su odlučili i EPS (Elektroprivredu Srbije) da poklone Rusima.”

XS
SM
MD
LG