Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH: Optužnica za ratne zločine na području Ilidže i Hadžića


Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) podigao je optužnicu protiv Branislava Gavrilovića zbog ratnih zločina počinjenih nad žrtvama bošnjačke, hrvatske i srpske nacionalnosti tokom 1992. i 1993. godine.

Gavrilovića, zvanog Brne, tužilaštvo tereti da je za vrijeme rata u BiH, u svojstvu komandanta vojne formacije “Brnetovi četnici”, u sastavu 1. igmanske brigade VRS-Blažuj, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

„Optuženi se tereti da je naredio i podstrekavao počinjenje ubistva prema civilnim osobama, te kršeći pravila međunarodnog prava prema ratnim zarobljenicima učinio namjerno nanošenje snažnog fizičkog i duševnog bola i patnji, počinio i naredio počinjenje ubistva, čime je počinio krivično djelo - ratni zločin protiv civilnog stanovništva“, navodi se u optužnici.

Optuženica, između ostalog, Gavrilovića tereti za zločine protiv civilnog stanovništva na području Otesa u općini Ilidža, početkom decembra 1992. godine, te na lokalitetu Golog brda na Igmanu, u ljeto 1993. godine, kada je zarobljeno više pripadnika Armije RBiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

XS
SM
MD
LG