Dostupni linkovi

Najveći skok evropskih akcija u poslednjih 10 meseci, rast i u SAD


Evropske akcije zabeležile su u ponedeljak najbolji rezultat u poslednjih 10 meseci, sa nemačkim berzama koje su dostigle rekordni nivo, jer tržišta osećaju olakšanje zbog usvajanja dugo očekivanog američkog paketa pomoći za suočavanje sa korona virusom, zatim trgovinskog sporazuma EU i Velike Britanije sporazum o Bregzitu i početka vakcinisanja, prenosi Rojters.

Američki predsednik Donald Tramp (Trump) potpisao je u nedelju zakon o 2,3 hiljade milijardi dolara pomoći i finansiranju vlade, što je ojačalo optimizam u pogledu kratkoročnih izgleda za ekonomiju.

Pokretanje prekograničnog evropskog programa vakcinacije u nedelju takođe je podstaklo nade da u drugoj polovini 2021. godine neće biti korona virusa, te u snažan ekonomski oporavak.

Britanija i Evropska unija potpisale su trgovinski sporazum u četvrtak čime je ograničena mogućnost poremećaja na tržištu kao rezultat Bregzita.

Referentni evropski berzanski indeks povećan je za 0,7 odsto beleži četvrdi dan za redom rast, dok su nemačke akcije dostigle rekordnih 1,5 procenata.

Proizvođači automobila u Nemačkoj su ponajviše podstakli rast ovog indeksa, s obzirom na to da su glavni dobavljač automobila u Velikoj Britaniji.

Čini se da je postizanje trgovinskog sporazuma otklonio nekoliko regulatornih nedoumica oko budućnosti lanca za snabdevanje automobile između EU i Velike Britanije.

Međutim, mnogi aspekti budućih britanskih odnosa sa EU tek treba da se preciziraju, što može potrajati i godinama, navodi Rojters.

Veliki paketi pomoći i optimizam da će vakcina pomoći u suzbijanju korona virusa podstakli su rast indeksa STOXX 600 za 43 odsto u odnosu na najniži nivou martu kada su berze dramatično pale, ali će na kraju godine biti niži za četiri procenta zbog pogubnih posledia drugog talasa pandemije.

I akcije na amerčikim berzama su u plusu u ponedeljak nakon što je Tramp potpisao zakon o pomoći i finansiranju vladini službi. Tako je indeks Dau Džouns (Dow Jones) porastao za 0,66 odsto.

XS
SM
MD
LG