Dostupni linkovi

Nova isporuka Fajzerovih vakcina Španiji kasni jedan dan


Fajzerove vakcine
Fajzerove vakcine

Farmaceutska kompanija Fajzer (Pfizer) odložila je isporuku nove serije vakcine protiv korona virusa Španiji za jedan dan, na utorak 29. decembar, zbog logističkih problema, rekao je španski ministar zdravlja Salvador Ilja (Illa).

Dan nakon početka vakcinacije u zemljama Evropske unije, španski ministar je saopštio da je Fajzer imao problem u vezi sa kontrolom temperature u toku utovara i slanja vakcina, ali je dodao da je taj problem u međuvremenu rešen.

"Vakcine će biti dostupne sutra ujutru na mestima za vakcinaciju", rekao je Ilja za španske medije a prenosi Rojters.

Špansko ministarstvo zdravlja je prethodno saopštilo da je Fajzer odložio isporuku novih serija svoje vakcine protiv korona virusa za osam evropskih država, uključujući Španiju.

Španska filijala Fajzera obavestila je Madrid u nedelju uveče, 27. decembra, o kašnjenju isporuke za osam država zbog "problema u procesu utovara i otpreme" u svom pogonu u Belgiji, navodi se u saopštenju ministarstva zdravlja Španije.

Nije precizirano o kojim je evropskim državama, osim Španije, reč.

Fajzer je obavestio ministarstvo da je problem "već rešen", ali da će sledeća isporuka vakcina "kasniti nekoliko sati" i stići u Španiju u utorak, dan kasnije od očekivanog, navodi se u saopštenju.

Španija je trebalo u ponedeljak da dobije 350.000 doza vakcine proizvedene u laboratorijama Fajzera i Bionteka (BioNTech). U naredna tri meseca, ova zemlja planira da dobija 350.000 doza vakcine svake sedmice.

Španija je u nedelju počela da vakciniše ljude i očekuje se da će do kraja leta sledeće godine biti imunizovano oko 70 posto stanovništva.

Kašnjenje u Španiji dolazi nakon što se kampanja vakcinacije u Nemačkoj, u nedelju 27. decembra, suočila sa zakašnjenjima u nekoliko gradova jer su termometri na više od hiljadu uzoraka pokazali kako vakcina Fajzera i Bionteka možda nije bila na dovoljno niskoj temperaturi tokom transporta, podseća Rojters.

Termokutije za transport vakcina, koje je dizajnirao Fajzer, opremljene su i GPS uređajima da bi kompanije mogle da rešavaju potencijalne probleme sa skladištenjem u toku transporta.

Vakcine koje koriste novu takozvanu mRNA tehnologiju moraju da se čuvaju na ultraniskim temperaturama od oko -70 stepeni Celzijusa pre nego što dođe do distributivnih centara u posebno dizajniranim kutijama koje su napunjene suvim ledom.

Kad se izvadi iz skladišta vakcina mora da se drži na temperaturi od dva do osam stepeni kako bi bila ispravna u narednih pet dana.


XS
SM
MD
LG