Dostupni linkovi

Nebojša Stefanović: Srbija će ustupiti deo vakcina i Republici Srpskoj ako bude imala


Nebojša Stefanović, ministar odbrane Srbije

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da će Srbija ustupiti deo vakcina protiv virusa korona bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska ukoliko ih bude imala dovoljno.

„Ako budemo imali dovoljno, šta bi falilo da neki deo vakcina ustupimo i Republici Srpskoj, ako oni ne uspeju da nabave. Valjda je naš osnovni cilj da zaštitimo ljude od zaraze, da pomognemo“,rekao je Stefanović, prenela je agencija Srna.

Na pitanje da li u tom slučaju očekuje probleme iz Sarajeva, Stefanović je odgovorio da Srbija nikoga nije odbila ko god joj se obratio za pomoć i da Beograd hoće posebne veze sa svima u Bosni i Hercegovini (BiH).

Stefanović je za Televiziju Prva rekao i kako smatra da Srbija time „pomaže i celokupnoj BiH, jer to znači više investicija na teritoriji BiH i više izlečenih ljudi“.

Srbija je prethodno, 25. decembra, prema rečima njenih zvaničnika vakcine uputila i na Sever Kosova zbog čega su vlasti te zemlje reagovale rekavši da vakcine na kosovo nsiu ušle legalnim putem.

Nebojša Stefanoviće je kritike Vlade Kosova odbacio.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u petak – dan nakon što je zvanično počela vakcinacija u Srbiji - izjavio da je vakcinacija protiv korona virusa počela i na severu Kosova.

“Vakcinacija je počela u Leposaviću i stiže danas u Kosovsku Mitrovicu. To je za starije od 75 godina, prvo njih da zaštitimo, pa onda sve druge“, rekao je Vučić u petak 25. decembra, na vojnom aerodromu Batajnica kod Beograda tokom dočeka medicinske pomoći iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) za Srbiju.

Vlada Kosova je ovim povodom 26. decembra saopštila da na osnovu informacija Carine i Granične policije nema podataka da su vakcine protiv korona virusa ušle na sever Kosova iz Srbije preko zvaničnih puteva.

Ako su ove vakcine na Kosovo ušle preko ilegalnih puteva, onda će kosovske institucije preduzeti potrebne zakonske mere protiv osoba uključenih u ovu ilegalnu aktivnost, šverc lekovima”, stoji u reakciji Vlade Kosova.

Premijerka Srbije primila vakcinu protiv korona virusa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

XS
SM
MD
LG