Dostupni linkovi

Izveštaj Evropske komisije pred poslanicima Parlamenta Srbije


Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je da će se na dnevnom redu sednice parlamenta koja je počela u nedelju i trajaće tri dana, biti i Izveštaj Evropske komisije (EK) o napretku Srbije u evrointegracijama.

Na dnevnom redu su i Predlog zakona o dopuni Zakona o javnim medijskim servisima u načelu i međunarodni ugovori i sporazumi.

Dačić je za TV Prva rekao da se Izveštaj EK prvi put nalazi na redovnom plenarnom zasedanju, a upitan o tome kako vidi napredak Srbije u pregovorima sa EU, predsednik parlamenta je rekao da „Srbija nije previše zadovoljna njihovom dinamikom“.

Srbija ove godine nije otvorila niti jedno poglavlje u pristupnim pregovorima.

Kako se saznaje, više država članica EU je imalo prigovore zbog stanja o pitanju vladavine prava u zemlji, koje je odraženo i u godišnjem izveštaju o zemlji, koji je Evropska komisija objavila u oktobru.

U ovom dokumentu, se zaključuje da Srbija nije ostvarila napredak u reformi pravosuđa i stanju u medijima, a političku situaciju u državi karakteriše odsustvo održive opozicije u parlamentu što ne pogoduje političkom pluralizmu, a sporazum sa Kosovom je hitan i presudan za evrointegracije.

Predsednik Parlamenta Ivica Dačić za TV Prva je rekao da je "napredak u pridruživanju uvek zavisio od napretka u procesu dijaloga s Prištinom“.

„U tom smislu, smatramo da Srbija nepravedno nije dobila otvaranje poglavlja, kao i da je napredak u pregovorima morao da bude brži", rekao je predsednik parlamenta.

Dačić je izjavio i da Srbija odgovorno i ozbiljno prihvata da treba da pregovara i da vidi šta je to što je realno što možemo da uradimo kako bi ispunili svoj deo posla.

On je naveo da je razmatrano i šta je to što EK zamera parlamentu i naveo da su većinu toga promenili.

U tom kontekstu, Dačić je naveo kodeks ponašanja poslanika, da nema više sednica po hitnom postupku, da su uvedena javna slušanja, a posle Nove godine će se, kako je najavio, razgovarati i o nastavku međustranačkog dijaloga.

Poslanici će na sednici koja je počela u nedelju razmatrati i predložene zakone o potvrđivanju Sporazuma o kinematografskoj koprodukciji između vlada Srbije i Francuske i Ugovora između Srbije i Japana o otklanjanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i sprečavanju poreske evazije i izbegavanja.

Poslanici će razmatrati i Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu (Izgradnja autoputa E-80 Niš-Merdare, deonica Niš - Pločnik, faza 1) između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj.

XS
SM
MD
LG