Dostupni linkovi

Papa Franjo u poruci 'Urbi et Orbi' za Božić o vakcinama za sve


Papa Franjo šalje tradicionalnu poruku "Urbi et Orbi", 25. decembar, 2020.
Papa Franjo šalje tradicionalnu poruku "Urbi et Orbi", 25. decembar, 2020.

Papa Franjo je u tradicionalnoj poruci "Urbi et Orbi" za Božić apelovao na bratstvo na svim kontinentima u vrijeme pandemije, prenosi Vatisan News.

"U ovom istorijskom trenutku, koji je obilježen ekološkom krizom i ozbiljnim ekonomskim i društvenim nejednakostima pogoršanim pandemijom izazvanom korona virusom, bratstvo nam je potrebno više nego ikad", poručio je papa 25. decembra.

Papa na Božić prema gregorijanskom kalendaru upućuje vjernicima "Poruku gradu i svijetu" (Urbi et Orbi).

Rimokatolički poglavar apelovao je na bratstvo koje prevazilazi porodicu, etničku pripadnost, religiju, jezik ili kulturu.

Apel na solidarnost odnosi se "posebno na najkrhkije, bolesne i sve one koji su se tokom ovog perioda našli bez posla ili imaju ozbiljne poteškoće usled ekonomskih posljedica pandemije, kao i na žene koje su tokom mjeseci zatvaranja pretrpjele porodično nasilje".

"Moje misli su sada sa porodicama: onima koji danas ne mogu da se okupe, kao i onima koji moraju da ostanu kod kuće", rekao je papa Franjo.

"Molim sve, šefove država, kompanije i međunarodne organizacije da promovišu saradnju, a ne konkurenciju, da pronađu rješenje za sve - vakcine za sve - posebno za najugroženije i najpotrebitije u svim dijelovima planete," rekao je papa.

Ove godine se Božić slavi bez okupljanja hiljada vjernika u Bazilici Svetog Petra u Rimu.

XS
SM
MD
LG