Dostupni linkovi

Srbija ublažila mere pred Novu godinu, struka protiv


Beograd, testiranje na COVID-19, 24. decembar, 2020.

Za vikend, 26. i 27. decembra, svi ugostiteljski objekti i prodavnice radiće do osam uveče, odlučeno je u petak 25. decembra na sednici Kriznog štaba Srbije za borbu protiv COVID-a 19.

“Krizni štab prihvatio je predlog Grada Beograda i Privredne komore Srbije da radno vreme ugostiteljskih i maloprodajnih objekata tokom narednog vikenda bude do 20 sati”, objavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić na fejsbuku.

On je dodao da je cilj te mere da privreda radi i da se sačuvaju radna mesta.

Vesić je takođe objavio i da je zdravstveni deo Kriznog štaba bio protiv ove odluke o popuštanju mera.

Najnovijom odlukom zapravo su produžene mere koje je Vlada Srbije usvojila 21. decembra, kada je odlučeno da se radno vreme ugostiteljskih objekata, tržnih centara, prodavnica, kao i uslužnih delatnosti, radnim danima produži do 20 časova.

Ta odluka važila je do 25. decembra.

U vezi sa tim, imunolog i član državnog Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je 22. decembra da je stručni, medicinski deo Kriznog štaba smatrao da nema uslova za popuštanje mera i da je radno vreme nekih objekata produženo na zahtev Privredne komore Srbije i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića.

Janković je tada rekao da je ta mera doneta nakon diskusije i da je dopuštena jer je trenutna epidemiološka situacija pokazala da je to moguće.

„Nakon razmene argumenata takva oduka je doneta i ne treba je predstavljati kao odustajenje od zdravlja ljudi. Nije naša ideja da kafići uopšte rade ali mere moraju da budu donete od Kriznog štaba u celini”, rekao je, između ostalog, Janković za regionalnu Televiziju N1.

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovan 4.091 slučaj novozaraženih korona virusom, a preminulo je još 49 osoba, čime je ukupan broj preminulih povećan na 2.882, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Srbije 24. decembra u 15 sati.

Imunizacija stanovnika Srbije, kojih po zvaničnoj statistici ima nešto manje od sedam miliona, na COVID-19 simbolično je počela u četvrtak 24. decembra kada su prve vakcine Fajzer/Bajontek, kojih je za sada stiglo 4.875 doza, distribuirane za korisnike domova za stara lica u Beogradu i Novom Sadu.

Prve tri vakcine javno su pred kamerama primili premijerka Srbije Ana Brnabić i članovi Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević i Predrag Kon koji su rekli da su za imunizaciju potrebne dve doze vakcine i da se očekuje da u januaru na raspolaganju bude količina od milion doza cepiva protiv korona virusa.

Zajedno sa njima vakcisani su i profesor Univerziteta u Beogradu i Hajdelbergu Predrag Peško i Vesna Šuljagić, epidemiološkinja sa Vojno-medicinske akademije (VMA) u Beogradu.

XS
SM
MD
LG