Dostupni linkovi

Japan poziva Bidena da bude 'odlučan' u vezi odnosa Kine prema Tajvanu


Zvaničnik za odbranu u japanskoj vladi pozvao je izabranog predsjednika Sjedinjenih Država Joe Bidena da bude “odlučan” u podršci Tajvanu koji se suočava sa agresivnom Kinom, nazivajući sigurnost ostrvske drževe “crvenom linijom”, objavila je agencija Reuters.

"Zabrinuti smo da će Kina proširiti svoj agresivni stav i na područja koja nisu Hongkong. Mislimo da je jedna od sljedećih meta ili ono što zabrinjava - Tajvan", rekao je državni ministar obrane Jasuhide Nakajama za Reuters, 25. decembra.

U intervjuu za Reuters, Nakajama, zamjenik japanskog ministra obrane, pozvao je Bidena da zauzme sličan stav prema Tajvanu kao i odlazeći predsjednik Donald Trump, koji je značajno povećao angažman na ostrvu koje Kina stavlja u sferu interesa.

Angažman Japana prema Tajvanu povećan je posljednjih godina uglavnom na nevladinoj osnovi. Tokio održava politiku "jedne Kine", delikatno uravnotežavajući svoje odnose sa susjednom Kinom i svojim dugogodišnjim vojnim saveznikom u Washingtonu.

Japan dijeli strateške interese s Tajvanom smještenim u morskim putovima kroz koje teče veći dio japanskog snabdijebanja energijom i trgovina.

"Do sada još nisam vidio jasnu politiku ili najavu o Tajvanu od Joea Bidena. Volio bih da to brzo čujem, a onda u skladu s tim takođe možemo pripremiti svoj odgovor u vezi Tajvana", rekao je Nakajama.

Tokom predsjedničke kampanje, Biden je pozvao na jačanje veza s Tajvanom.

Prije nekoliko decenija Biden je kao senator dovodio u pitanje imaju li Sjedinjene Države "obavezu" da brane Tajvan. Međutim, mnogi u njegovim vanjskopolitičkim krugovima priznaju da su se američki imperativi promijenili s porastom autoritarne Kina koja je postala asertivnija i nastoji oblikovati globalne institucije.

Peking se naljutio zbog povećane američke podrške Tajvanu, uključujući prodaju oružja i posjete Tajpeju visokih američkih dužnosnika, što je dodatno zaoštrilo ionako loše kinesko-američke veze. Kina Tajvan smatra jednom od svojih provincija i nikada se nije odrekla upotrebe sile kako bi ga stavila pod kontrolu Pekinga.

XS
SM
MD
LG