Dostupni linkovi

Trump odlikovao Grenella za sporazum između Kosova i Srbije


Richard Grenell, specijalni izaslanik predsednika Sjedinjenih Američkih Država
Richard Grenell, specijalni izaslanik predsednika Sjedinjenih Američkih Država

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump odlikovao je svog specijalnog izaslanika za dijalog između Kosova i Srbije Richarda Grenella Ordenom za nacionalnu sigurnost.

"Ambasador Richard Grenell odlikovan je zbog njegovog izuzetnog doprinosa koji je omogućio istorijsko potpisivanje sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova. Prema ovom sporazumu, Srbija i Kosovo ponovo su uspostavili direktne vazdušne, željezničke i cestovne veze, glavne infrastrukturne projekte potrebne za "olakšanje ekonomskog rasta i pravovremeni transfer robe i ljudi", rekao je Trump u izjavi, objavio je Ambasador Grenell na društvenoj mreži Instagram.

"Ovaj sporazum važan je korak ka izgradnji mirnije, sigurnije i prosperitetnije Evrope. Doprinosi ambasadora Grenella postizanju ovog istorijskog diplomatskog napretka za Srbiju i na Kosovo dovešće do svjetlije budućnosti za milione ljudi", rečeno je u odluci.

Grenell je imenovan za specijalnog izaslanika za dijalog Kosovo i Srbija u oktobru 2019. godine, dok je služio kao američki ambasador u Njemačkoj.

Kosovo i Srbija potpisali su 4. septembra u Washingtonu dva dokumenta za normalizaciju ekonomskih odnosa, u prisustvu predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa.

XS
SM
MD
LG