Dostupni linkovi

Vlada Crne Gore gasi nacionalnu avio kompaniju


Već je formirana radna grupa za osnivanje nove avio kompanije, a ministar za kapitalne investicije Mladen Bojanić je rekao da će zaposleni Montenegro Airlinesa dobiti sve što im pripada po zakonu.
Već je formirana radna grupa za osnivanje nove avio kompanije, a ministar za kapitalne investicije Mladen Bojanić je rekao da će zaposleni Montenegro Airlinesa dobiti sve što im pripada po zakonu.

Vlada Crne Gore nema niti jedan zakonski osnov da produži život Montenegro Airlinesu (MA), saopštio je ministar za kapitalne investicije Mladen Bojanić.

"Ova Vlada nema problem sa tim da donosi odluku. Ali ovdje ne možemo da donesemo nikakvu odluku za MA. Tražili smo 15 dana, zvali u region određene kompanije, razgovarali sa evropskim konsultantima. Na kraju zaključak je da ne možemo donijeti nijednu odluku u korist Montenegro Airlinesa, a da bude zakonita", rekao je Bojanić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Bojanić je naveo da će šteta za budžet zbog gašenja MA iznositi 50 miliona eura, a da će zaposleni dobiti sve što im pripada po zakonu. Bojanić je rekao i da od 2016. godine radnicima nijesu uplaćivani doprinosi.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, ocijenio je najavu gašenja nacionalnog avio prevoznika Montenegro Airlines čistim populizmom, “sa moguće nenadoknadivim štetama po nacionalnu ekonomiju”.

Kompanija Montenegro Airlines je osnovana 24. oktobra 1994. godine ali je prvi avion kupila 1996. Sa letovima je počela 7. maja 1997. godine na liniji između Barija i Podgorice.

Crnogorska vlada je ove godine za svog nacionalnog prevoznika izdvojila 133 miliona evra, kako bi pomogla u pokrivanju gubitaka izazvanih pandemijom korona virusa, prenosi EX-YU Aviation.

Krajem 2019. godine, bivša crnogorska vlada Demokratske partije socijalista se obavezala da će dati 150 miliona eura MA narednih šest godina.

Nakon avgustovskih izbora došlo je do promjene vlasti.

Nova Vlada je najavila formiranje nove kompanije sa osnivačkim kapitalom Vlade koja bi, kako je saopštio ministar Bojanić bila operativna do početka turističke sezone.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da je već formirana radna grupa za osnivanje nove avio kompanije.

"Ne bih sad da pričamo o budžetu, ali već smo planirali izdatke i biće odvojena sredstva. Radna grupa će odmah analizirati o minulom poslovanje Montenegro Airlines i vodiće se računa da buduće poslovanje bude održivo i radiće se u skladu sa interesima države", rekao je Spajić.

Dodao je da se ne bi mogla formirati nova avio kompanija da nije bilo emisije obveznica od 750 miliona eura.

Nova crnogorska Vlada je 9. decembra prodala državne obveznice na međunarodnom tržištu kako bi nadoknadila manjak u budžetu.

XS
SM
MD
LG