Dostupni linkovi

Kina pojačava pritisak na kompaniju Alibaba istragom o monopolu


Džek Ma, osnivač giganta Alibaba
Džek Ma, osnivač giganta Alibaba

Kineski regulatori najavili su u antimonopolsku istragu protiv kompanije za elektronsku trgovinu Alibaba Grup, u svetlu sve većih napora vladajuće Komunističke partije da kontroliše brzo rastuću tehnološku industriju.Vlada predsednika države Si Đinpinga promoviše elektronsku trgovinu, društvene mreže i drugu onlajn industriju, ali brine o dominaciji Alibabe, Tencenta i drugih lidera na tržištu.

Regulatori brinu zato što su ove kompanije privukle milione korinsika i uticaja koje imaju na svakodnevni život u Kini.

Vladajuća stranka je najavila da će kontrola monopola, posebno u tehnološkim industrijama, biti prioritet iduće godine.

Tržišni regulator rekao je da istražuje poslovnu politiku Alibabe koja zahteva od partnera da ne posluju sa konkurencijom. U kratkom saopštenju nisu navedeni detalji o mogućim kaznama niti rok za objavljivanje rezultata istrage.

Internet kompanije u Sjedinjenim Američkim Državama suočavaju se sa sličnim nadzorom. Zakonodavci i regulatori razmatraju da li oglašavanje i druge taktike Fejsbuka, Gugla i drugih kompanija neprimereno koče konkurenciju.

Tehnološka kompanija Alibaba, osnovana 1999. godine, upravlja maloprodajnim, poslovnim i potrošačkim platformama. Po obimu prodaje najveća je svetska kompanija za elektronsku trgovinu koja je svoju delatnost proširila na finansijske usluge, proizvodnju filmova i druga polja.

Osnivač Alibabe, Džek (Jack) Ma, najbogatiji je kineski preduzetnik čije se bogatstvo procenjuje na 59 milijardi dolara.

On je već osetio bes regulatora koji su prošlog meseca primorali "Ant Group", koja se prethodno zvala "Alipay", da prekine postupak uvrštavanja na berzu, što bi bila najveća transakcija na svetu, podseća BBC.

Kao obrazloženje vlasti su navele zabrinutost oko mikro pozajmica koje ova grupacija pruža.

Međutim, mnogi smatraju da je pravi razlog za ovaj potez, Maova kritika izrečena krajem oktobra na račun kineskog bankarskog sistema i regulatora.

Milijarder je rekao da su kineske banke poslovale sa mentalitetom "zalagaonice", a neki smatraju da sada plaća cenu za te komentare.

Od tada su kineske vlasti uvele oštre antimonopolske mere u tehnološkom sektoru koje su dovele do pad tržišne vrednosti Maove Alibabe za oko 140 milijardi dolara ili 17 odsto.

XS
SM
MD
LG