Dostupni linkovi

Đilas: EU da uključi Zapadni Balkan u imunizaciju istim vakcinama kao i ona


Predsednik opozicione Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas

Predsednik opozicione Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je EU da Srbiju i države Zapadnog Balkana uključi u proces vakcinacije istim vakcinama koje će biti korišćene u Uniji i da time kako je naveo, pokaže da nisu tačne tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa početka pandemije da je evropska solidarnost "mrtva".

Vučić je novinarima u Palati Srbija 15. marta rekao da evropska solidarnost ne postoji, da je to bila „bajka na papiru“ i da je uputio pismo „jedinima koji mogu da pomognu, a to je Kina.“

Đilas je u pismu evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varhejiju (Varhelyi) i predsednici Evropske komisije (EK) Ursuli fon der Lajen (Leyen) ocenio da je postojala "ozbiljna pretnja da bi narativ korišćen od strane Vlade Srbije mogao građane Srbije ostaviti izvan jedinstvenog evropskog odgovora na kovid krizu i proces imunizacije".

"Plan vakcinacije u Evropi počinje sa realizacijom za dva dana dok u Srbiji ne postoje pouzdani podaci o tome kada, kako, i ko će se i kojom vakcinom vakcinisati. To stvara konfuziju i širi strah među ljudima, posebno imajući u vidu da su naše vlasti mesecima građane ubeđivali da ćemo sami napraviti vakcinu. Nakon toga su tvrdili da će Srbija dobiti više miliona vakcina proizvedenih u Kini, a na kraju da ćemo sa Rusijom zajedno proizvoditi Sputnjik vakcinu", naveo je Đilas a prenela Stranka slobode i pravde, čiji je predsednik.

Dodao je da su građani Srbije "deo evropske porodice naroda" i da "ne treba da snose posledice neodgovornog ponašanja hibridnog režima koji upravlja zemljom".

U Srbiji je jutros počela imunizacija vakcinom kompanije „Fajzer" (Phizer), a prvi su vakcinisani premijerka Ana Brnabić, ministarka rada Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog Predrag Kon.

Do sada je dostavljeno 4.875 doza vakcina a najavljeno je da će najpre biti vakcinisani korisnici gerontoloških centara.

XS
SM
MD
LG