Dostupni linkovi

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH: Pitanje migracija sigurnosno, pa tek onda humanitarno


Zoran Tegeltija
Zoran Tegeltija

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Zoran Tegeltija izjavio je u srijedu, 23. decembra u Sarajevu, na konferenciji za novinare, kako je pitanje migracija za Bosnu i Hercegovinu, sigurnosno pitanje, a tek nakon toga humanitarno.

Tegeltija je rekao kako smatra da Bosna i Hercegovina nosi preveliki teret migrantske krize, te da za to snose odgovornost ‘naši partneri koji svjesno upućuju te ljude u Bosnu i Hercegovini, iako Bosna i Hercegovina nije njihovo prirodno odredište’.

“Za uspjeh sa migrantskom krizom, pogotovo bezbjednosnog pitanja, bilo je neophodno pogotovo onih ljudi koji su zaduženi za javni red i mir, a to je da te ljude uklonite sa ulice, da te ljude spriječite da se bave ekonomskom djelatnošću i tome slično. Ono što je bilo do Savjeta ministara i u dogovoru sa onima u svijetu koji su zaduženi za migracije, sve smo što je bilo potrebno uradili.

Možda je najlakše prenositi odgovornost sa jednih na druge, pa da bude kriv Savjet ministara, ali mislim da odgovornost postoji mnogo viša na nekoj drugoj adresi. Slažem se sa građanima Unsko-sanskog kantona da oni nose preveliki teret, ali svi dogovori koji su se vodili, postojala je saglasnost da se privremeno otvori Bira do uspostavljanja kontejnerskog naselja za prihvatni centar Lipa. Nadam se da oni koji su to dogovarali, da će te dogovore i sami ispoštovati“, kazao je Tegeltija na upit RSE kako komentariše zatvaranje kampa Lipa u srijedu, 23. decembra.

U privremenom migrantskom kampu Lipa, udaljenom oko 30 kilometara od Bihaća, na zapadu Bosne i Hercegovine, u prijepodnevnim satima, 23. decembra, zapaljen je jedan od šatora. U požaru niko nije povrijeđen.

Požar je izbio nakon što su predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u srijedu, 23. decembra, u osam sati, počeli sa povlačenjem osoblja iz kampa, najavljujući da prestaju sa svim servisima koje su proteklih osam mjeseci pružali migrantima u kampu Lipa.

Skupština Unsko-sanskog kantona (USK), na vanrednoj sjednici u Bihaću, zaključila je kako ne prihvata instrukcije Ministarstva sigurnosti o vraćanju migranata u nekadašnji migratski kamp Bira.

Skupština je zatražila od Vijeća ministara BiH da izvrše izmjene Odluke o određivanju privremenih prihvatnih centara na lokaciji bivše tvornice Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši i hitno izmještanje migranata iz tvornice Miral u kojoj se nalazi oko 1.300 migranata.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) donijelo 21. decembra, odluku o uspostavljanju privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata Lipa, na području Bihaća, na sjeverozapadu zemlje.

Planiran je montažni objekt kontejnerskog tipa i kapaciteta od 1.500 osoba.

Vijeće ministara je zadužilo Ministarstvo sigurnosti da s Gradom Bihaćem riješi pravna pitanja u vezi s davanjem na korištenje lokacije Lipa Službi za poslove sa strancima za uspostavljanje privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata.

Također, Ministarstvo je zaduženo da u suradnji s Gradom Bihaćem, Vladom Unsko-sanskog kantona (USK), Službom za poslove sa strancima, Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i drugim nadležnim institucijama, agencijama i organizacijama definira i potpiše memorandum o suradnji kojim se uređuju načini suradnje i pružanja međusobne pomoći s ciljem uspostavljanja centra Lipa.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) je prolongirala nekolio puta zatvaranje prihvatnog kampa za migrante Lipa, koji se nalazi između Bosanskog Petrovca i Bihaća, na zapadu Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG