Dostupni linkovi

Biden: Borba sa pandemijom tek predstoji


Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden
Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden na konferenciji za novinare u utorak 22. decembra, kazao je kako je paket pomoći od 900 milijardi dolara koji je Kongres usvojio ove sedmice "prvi korak", ali da će vlada morati učiniti više, prenosi Associeted Press (AP).

On je rekao da će iznijeti plan početkom 2021. godine kojim će tražiti od Kongresa da pošalje više pomoći vatrogascima, policiji, zdravstvenim radnicima i milionima porodica.

Primijetio je da najnoviji paket pomoći produžava naknade za nezaposlene za 10 sedmica, ali je rekao da će "trebati puno više od toga".

"Evo jednostavne istine: Naši najmračniji dani u borbi protiv COVID-a su ispred nas, a ne iza nas," rekao je on.

U obraćanju krajem godine iz matične države Delaware Biden je naveo da je predstoji dug put u borbi protiv pandemije korona virusa i ohrabrio Amerikance da izbjegavaju velika okupljanja tokom božićnih praznika.

Pozvao je Amerikance da nose maske i izbjegavaju velika okupljanja, posebno u zatvorenim prostorima.

Biden je rekao da će tražiti i više resursa za distribuciju vakcina protiv COVID-19 i više testiranja, koja će biti potrebna za ponovno otvaranje škola.

Novoizabrani predsjednik SAD je pozvao radnike u prvoj liniji, naučnike, istraživače, sudionike kliničkih ispitivanja i one sa raspoređenim članovima porodice tokom sezone praznika: "Naša su srca uvijek uz vas - čuvajte vjeru", rekao je.

Ranije ovog mjeseca, Biden je rekao da Amerikanci "ne mogu putovati tokom ovih praznika" i priznao da će "Božić biti puno teži".

U ponedjeljak 21. decembra se vakcinisao uživo na televiziji kao dio napora da se ljudi uvjere da je vakcina protiv COVID-19 sigurna.

U utorak je, navodi AP Bajdenov tim također najavio novu rundu imenovanja osoblja u Bijeloj kući, koju je vodio dugogodišnji pomoćnik Bruce Reed kao zamjenik šefa ureda.

Reed je služio kao Bidenov šef kabineta tokom svog prvog mandata kao potpredsjednik i dugo je bio bliski član Bidenovog užeg kruga savjetnika.

Rekao je da neće odmah povući postupke predsjednika Donalda Trumpa vezane za imigracionu politiku, uprkos tome što neki zagovornici insistiraju na akciji čim položi zakletvu u januaru.

Biden je u utorak kazao da će raditi na poništavanju postupaka svog prethodnika i da će se usredotočiti na "humanu" imigracijsku politiku koja okuplja porodice razdvojene Trumpovom administracijom na američko-meksičkoj granici, ali, kako je dodao za to će trebati vremena.

Biden je naveo da će trebati šest mjeseci da se ukinu Trumpova imigraciona ograničenja, te da njegova administracija mora osigurati da ukidanje tih politika ne stvori nove krize.

XS
SM
MD
LG