Dostupni linkovi

Bošnjačka stranka u Crnoj Gori traži priznanje genocida u Srebrenici


Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore

Klub poslanika Bošnjačke stranke (BS) podnio je Skupštini Crne Gore inicijativu za usvajanje rezolucije o priznavanju genocida u Srebrenici, saopšteno je iz te partije.

BS navodi da je Skupština Crne Gore 2009. godine usvojila Deklaraciju o Srebrenici, ali da se ne pominje da se tamo desio genocid.

Skupština Crne Gore je jula 2009. usvojila Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta (EP) o Srebrenici. Deklaracijom se osuđuje "masovni zločin u tom bosanskohercegovačkom gradu, kao i druga zlodjela počinjena tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije".

Rezoliucijom EP se osuđuje genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine i obavezuje na afirmaciju istine i doprinos postizanju pravde.

Iako u Deklaraciji koju je usvojila nije spomenula genocid, Crna Gora je bila prva država u regionu koja je prihvatila i verifikovala Rezoluciju EP o Srebrenici koja ga jasno pominje.

Tokom poslednjeg skupštinskog zasijedanja na kojem su imenovani predsjednici odbora 17. novembra, opozicione partije su kritikovale imenovanje Jovana Vučurovića iz Demokratskog fronta (DF) za predsjednika Odbora za ljudska prava i slobode, zbog istupa u javnosti kojima negira genocid u Srebrenici.

Vučurović je izabran glasovima nove parlamentarne većine koju nakon izborne pobjede 30 avgusta čine koalicije predvođene DF-om, Demokratama i građanskim pokretom URA.

Predlaganje Jovana Vučurović za predsjednika skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode kritikovali su i iz nevladinog sektora.

“Imenovanjem Vučurovića, Skupština Crne Gore šalje poruku da se vraća na iste ideološke osnove na kojima je 90-ih agresivno potiskivano drugačije mišljenje i promovisane akcije koje su vodile ratnim zločinima”, saopštili su Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Akcija za ljudska prava (HRA).

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. donio je presudu kojom masakr u Srebrenici kvalifikuje kao čin genocida.

XS
SM
MD
LG