Dostupni linkovi

Brnabić i Varhelji o evropskom putu Srbije i vakcinama


Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić

Punopravno članstvo u EU ostaje strateški prioritet Vlade Srbije, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić, u razgovoru putem video-linka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem (Varhelyi), navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Varhelji i Brnabić su, kako se navodi, razgovarali o perspektivama pristupnih pregovora Srbije u narednih šest meseci.

Brnabić je, kako se navodi, naglasila da Srbija nastavlja da radi na implementaciji sveobuhvatnih reformi, posebno u oblasti vladavine prava.

U novom mandatu Vlada Srbije je već napravila nekoliko reformskih koraka u ovoj oblasti, posebno u oblasti vladavine prava, istakla je Brnabić i kao najvažnije navela formiranje posebnog Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara.

U saopštenju se navodi i da je Vlada Srbije usvojila i Akcioni plan za medijsku strategiju.

Komesar Varhelji je, kako se navodi u saopštenju, izrazio zadovoljstvo predočenim planom Vlade Srbije i naporima koje ulaže na putu ka članstvu u EU, ocenivši da je od suštinske važnosti da se, sprovođenjem navedenih reformi, ubrza proces pristupanja Srbije.

Premijerka Brnabić je istakla da veoma ceni zalaganje komesara Varheljija da određena količina vakcina protiv COVID-19 u najkraćem mogućem roku bude isporučena zemljama Zapadnog Balkana.


XS
SM
MD
LG