Dostupni linkovi

Nova optužnica protiv bivšeg premijera Unsko-sanskog kantona


 Hamdija Lipovaca, bivši premijer Unsko-sanskog kantona
Hamdija Lipovaca, bivši premijer Unsko-sanskog kantona

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK), na sjeverozapadu BiH, podiglo je u ponedjeljak, 21. decembra, optužnicu protiv bivšeg premijera USK Hamdije Lipovače, te Jasmina Hošića i Mahira Midžića zbog postojanja osnovane sumnje da je prvooptuženi zloupotrebio položaj ili ovlaštenja, a da su mu drugoooptuženi i trećeoptuženi pomogli u činjenju istog.

„Osnovano se sumnja da su optuženi u novembru 2014. godine, nakon što su dogovorili štampanje i postavljanje reklamnog materijala za političku stranku SDP BiH (Socijademokratska partija BiH) sa štamparskom firmom, pronašli posrednika kojem je tadašnji premijer iz tekuće rezerve Budžeta USK isplatio iznos od 5.000 KM,“ navodi se u saopštenju tužilaštva.

Optužnicu je potvrdio Općinski sud u Bosanskoj Krupi.

„Iznos je predstavljen kao jednokratna novčana pomoć posredniku, a ovom radnjom je za političku stranku SDP BiH pribavljena korist u vidu ispunjena dijela novčane obaveze prema štamparskoj firmi“.

U toku istrage Tužilaštvo je saslušalo brojne svjedoke i prikupilo više desetina materijalnih dokaza kojima je potvrđena osnovanost predmetne optužnice.

Prije samo tri mjeseca Hamdiji Lipovači izrečena je pravosnažna presuda, kojom je osuđen na uslovnu kaznu zbog nesavjesnog rada u službi.

Sud mu je utvrdio kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, te istovremeno odredio da ona neće biti izvršena ukoliko u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Kantonalni sud u Bihaću je ujedno uvažio žalbu oštećenog Grada Bihaća i preinačio prvostepenu presudu na način da je Lipovaču obavezao da na ime naknade štete Gradu Bihaću isplati skoro 50.000 KM (skoro 25.000 eura).

XS
SM
MD
LG