Dostupni linkovi

Turski sud osudio bivšu kurdsku poslanicu na 22 godine


Turski sud osudio je bivšu poslanicu prokurdske opozicione Narodne demokratske stranke (HDP) Lejlu (Leyla) Guven na 22 godine i tri meseca zatvora po optužbama za terorizam, prenela je agencija AFP.

Sud u Dijarbakiru, pretežno kurdskom gradu, osudio je 56-godišnju Guven za članstvo u terorističkoj organizaciji i za "širenje propagande“ u korist odmetnutih kurdskih militanata.

Lejla Guven je u zatvoru od januara 2018. godine, a u junu joj je oduzet poslanički mandat.

Ona nije bila prisutna na izricanju presude i sud je naložio njeno hitno hapšenje.

Pravni zastupnici Lejle Guven rekli su AFP-u da će se žaliti na presudu.

Guven je, kako podseća agencija DPA, bila oštra kritičarka turske vojne ofanzive pokrenute 2018. godine u uglavnom kurdskoj enklavi Afrin na severu Sirije.

U novembru 2018. godine pokrenula je višemesečni štrajk glađu u znak protesta zbog stavljanja u samicu Abdulaha Ocalana, lidera zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK), koji se nalazi u zatvoru.

Okalan, čija je smrtna kazna 1999. godine preinačena u doživotni zatvor, i dalje ostaje iza rešetaka na ostrvu Imrali u blizini Istanbula.

Vlada optužuje HDP, legalnu političku stranku, da ima veze sa PKK, terorističkom grupom koja je vodila višedecenijsku pobunu protiv turske države.


XS
SM
MD
LG