Dostupni linkovi

BiH: Produžen rok za uplatu sredstava za nabavku vakcina


Ministarstvo civilnih poslova BiH (MCP) obavijestilo je u petak 18. decembra javnost da je produžen rok za uplatu preostalog iznosa za nabavku vakcina protiv korona virusa do 23. decembra ove godine.

Ova informacija stiže nakon što je Vijeće ministara BiH upozorilo Vladu FBiH da nisu uplatili novac do 15. decembra, čime je ugrožena nabavka.

"Ministarstvo civilnih poslova BiH obavještava sve građane Bosne i Hercegovine da se broj naručenih doza 1.232.000, dovoljan za vakcinalnu pokrivenost 20 posto stanovništva BiH, odnosi samo na prve narudžbe koje su nadležne zdravstvene institucije zatražile u skladu s jasnim instrukcijama mehanizma za globalni pristup vakcinama za sprјečavanje COVID-19 (COVAX), naveli su.

U saopćenju iz MCP-a kažu da su, slijedeći iskazane potrebe nadležnih zdravstvenih institucija BiH, potpisali Ugovor o preuzimanju obveza s Globalnim savezom za vakcine (GAVI).

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjel za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH su u traženom vremenskom okviru izvršili uplatu preostalog dijela sredstava prema Ministarstvu civilnih poslova BiH dok je Federalno ministarstvo zdravstva dostavilo odgovor da su financijska sredstva za ove namjene planirana u budžetu Federacije BiH za 2021. godinu.

BiH nema ministarstvo zdravstva na državnom nivou. Prema Ustavu, zdravstveni sistem u ovoj državi je u nadležnosti entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske, te Distrikta Brčko, koji je posebna administrativna jedinica.

Istovremeno, na području Federacije BiH postoji 10 kantona, u okviru kojih je i deset ministarstava zdravstva. Zbog ovakvoj ustroja, svaki zdravstveni sistem, unutar BiH, ima autonomiju pri odabiru proizvođača od kojeg će nabaviti vakcine.

XS
SM
MD
LG