Dostupni linkovi

Ciklon Jasa na Fidžiju usmrtio dvoje ljudi


U snažnom ciklonu, nazvanom Jasa, koji je u noći između 17. i 18. decembra pogodio ostrvsku državu Fidži u Pacifiku stradale su najmanje dvije osobe i uništeno je desetine domova, javlja britanski The Guardian.

Direktorka Nacionalne kancelarije za upravljanje katastrofama Vasiti Soko rekla je novinarima da je ciklon udario ostrvo sa naletima vjetra od 345 kilometara na sat i da će vlasti nastaviti da procjenjuju štetu narednih dana, mada se očekuje da će ona iznositi stotine miliona dolara.

Portal FBC Njus (FBC News) prenio je da je jedan od poginulih 46-godišnji farmer koji se sklonio od ciklona u gradu Lavlav na ostrvu Vanua Levu kada je dio kuće pao na njega. Povrijeđen je i njegov stariji sin, a žena i mlađi sin su se spasli.

Oluja je uništila mnoge druge kuće na tom ostrvu koje je drugo po veličini u Fidži arhipelagu.

Centar oluje kretao se preko ostrva Vanua Levu od oko 18 sati sinoć, zaobišao je glavni grad Suvu i glavni turistički centar Nadi na najvećem ostrvu Fidžija Viti Levu.

Vlasti su navele da ciklon slabi danas i da se kreće jugoistočno preko nekih od spoljnih ostrva Fidžija, ali su upozorili na opasnost od poplava.

Vlada Fidžija navela je da raste rijeka Reva zbog kiše koja pada sa prekidima.

Zbog oluje više od 20.000 ljudi smešteno je u vladine centre za evakuaciju.

Nevrijeme je takođe prekinulo električne vodove, komunikacije i izazvalo bujične poplave i prekide puteva.

Fidži je na trećini puta od Novog Zelanda do Havaja i ima oko 930.000 stanovnika.

XS
SM
MD
LG