Dostupni linkovi

Podignuta optužnica protiv krijumčara migranata u BiH


Zgrada Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine
Zgrada Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je optužnicu protiv Vase Simića iz Zvornika, osumnjičenog da je radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, u dogovoru sa jednim licem iz Republike Srbije, prevezao migrante, državljane Egipta.

Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva BiH u četvrtak 17. decembra, mogranti su prethodno sa područja Republike Srbije izbjegavanjem graničnog nadzora ušli na tertitoriju BiH, a koji nisu ispunjavali uslove za zakonit ulazak i boravak u BiH.

U saopštenju se dodaje da je optuženi u svom automobilu vozio pet migranata, među kojima i jedno maloljetno dijete, te prilikom pokušaja zaustavljanja vozila od strane službenika Granične policije BiH, odbio zaustaviti vozilo kojim je upravljao.

Nakon toga je, kako se objašnjava u saopštenju, parkirao je vozilo i pokušao pobjeći, a u bjekstvu su ga spriječili policijski službenici koji su u vozilu pronašli ilegalne migrante.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 4. u vezi sa stavom 1. i 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

XS
SM
MD
LG