Dostupni linkovi

Crnogorska policija pronašla 50 migranata u jedrilici


Granična policija Crne Gore
Granična policija Crne Gore

Policija Crne Gore je spriječila ilegalan prelazak državne granice plovila sa oko 50 migranata, saopštila je u četvrtak 17. decembra Uprava policije (UP).

Nakon što je Uprava pomorske sigurnosti na području uvale Trsteno u blizini Budve, u srijedu naveče, detektovala radarskim podsistemom isplovljavanje nepoznatog plovila koje se uputilo ka otvorenom moru, zatraženo je vanredno angažovanje osmatračkog helikoptera Guardia di Finanze u sklopu zajedničke FRONTEX-ove operacije “JO Montenegro Maritime”, navodi se u saopštenju.

Agencija za graničnu i obalnu stražu Evropske unije (FRONTEX), sa graničnom policijom Crne Gore provodi granične provjere i pruža ekspertsku obuku i stručnu pomoć u nadgledanju onih dijelova granice koji su susjedni nekoj državi članici EU.

Saradnja sa FRONTEX-om je počela u martu 2020. godine kada je Skupština Crne Gore potpisala „Sporazum o statusu između Crne Gore i Evropske unije o aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Frontex) u Crnoj Gori“.

“Termovizijskim osmatračkim senzorom detektovana je velika količina toplote u potpalublju plovila koja je ukazivala na prisustvo većeg broja ljudi. Plovila Uprave policije i Uprave pomorske sigurnosti upućena su na lokaciju gdje se nalazila predmetna jedrilica koja je nakon potjere u ekonomskoj zoni zaustavljena. Utvrđeno je da se na njoj nalazi oko 50 migranata”, preciziraju iz UP.

Kako navode u UP toku je privođenje jedrilice u pratnji dva plovila ka Luci Bar.

XS
SM
MD
LG