Dostupni linkovi

Bolsonaro čestitao Bidenu pobjedu na izborima


Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro

Predsejdnik Brazila Jair Bolsonaro čestitao je novoizabranom američkom predsjedniku Joe Bidenu pobedu na izborima održanim 3. novembra. Njegova čestitka dolazi dan nakon što je elektorski koledž potvrdio glasove koje je osvojio Biden na izborima.

Bolsonaro je među posljednjim svjetskim liderima koji su čestitali Bidenu pobjedu. Ranije je isto učinio i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Bolsonaro, koji je u nekoliko navrata rekao da je obožavalac odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa, izrazio je spremnost da sarađuje sa novim predsjednikom SAD-a. On je ranije izražavao zabrinutost zbog navodne raširene izborne prevare, bez navođenja dokaza.

“Pozdrav predsjedniku Joe Bidenu, uz moje najbolje želje i nadu da će SAD ostati ‘zemlja slobodnih i dom hrabrih’” rekao je Bolsonaro u izjavi koju je objavilo Ministarstvo vanjskih poslova ove zemlje.

U intervjuu za brazilsku TV Band, Bolsonaro je rekao da sada kada je elektorski koledž potvrdio glasove, on više neće raspravljati o izborima.

Bolsonaro je također rekao da će “biti spreman” da sa Bidenom radi na raznim pitanjima, uključujući i trgovinu.

Elektorski koledž je potvrdio u ponedeljak izbor Joea Bidena za sljedećeg predsjednika SAD.

Pobjedu je osigurao nakon što je 55 elektora iz Kalifornije glasalo za njega, čime je osigurao 302 glasa. Poslednji su stigli rezultati sa Havaja, čime je Biden dobio 306 elektora. Za izbor predsjednika potrebno je 270 glasa od 538.

Odlazeći predsjednik Donald Trump je osvojio 232.

XS
SM
MD
LG