Dostupni linkovi

Pakistan odobrio zakon protiv silovanja 


Premijer Pakistana Imran Khan

Predsjednik Pakistana Arif Alvi odobrio je dugo očekivani zakon kojim se zahtjeva uspostavljanje posebnih sudova koji će brzo raditi na zaključivanju suđenja osobama optuženih za silovanje.

Alvi je odobrio Uredbu protiv silovanja 2020. saopštio je njegov ured 15. decembra, dodajući da će “pomoći ubrzavanju slučajeva seksualnog zlostavljanja žena i djece”.

Zakon stupa na snagu odmah, ali parlament ga mora ratificirati u roku od 120 dana. Zakon je odobren nakon nedavnog slučaja grupnog silovanja majke pred njenom djecom koji je izazvao nacionalni bijes i doveo do protesta širom zemlje.

Žrtvama seksualnih zločina teško je doći do pravde u konzervativnom Pakistanu, gdje takvi slučajevi nose društvenu stigmu. Pogrešne istrage i neispravni zakoni također znače da se slučajevi silovanja često nalaze u procesu godinama.

Novi zakon nalaže osnivanje posebnih sudova na kojima će se suditi slučajevi silovanja i seksualnog zlostavljanja žena i djece, a od sudova se zahtjeva da zaključe suđenja u roku od četiri mjeseca. Također će biti stvoren nacionalni registar počinitelja silovanja te će biti zabranjeno objavljivanje imena žrtava silovanja.

Vodeće pakistanske novine na engleskom jeziku Dawn saopštile su da bi prema novom zakonu bilo koji dužnosnik koji pokaže nemar u istrazi silovanja mogao dobiti tri godine zatvora. Novine su također napisale da bi ponovljeni počinitelji ovog krivičnog djela mogli biti hemijski kastrirani.

Zakon, kojeg je prvi put predstavio premijer Imran Khan, uslijedio nakon što su dva napadača u septembru silovala ženu pred djecom na prazno autoputu u blizini Lahorea. Suđenje dvojici osumnjičenih još uvijek traje. Osumnjičeni koji budu proglašeni krivi za silovanje u Pakistanu potencijalno se mogu suočiti sa smrtnom kaznom.

Gnjev širom Pakistana zbog ubistva djevojčice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

XS
SM
MD
LG