Dostupni linkovi

EIB i u 2021. nastavlja ulaganje u Zapadni Balkan


Direktorka kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan, Dubravka Negre, najavila je u utorak da će ta banka i tokom 2021. godine nastaviti da pomaže državama regiona. Prioriteti će biti, kako je rekla, podrška inovacijama i digitalizaciji, zaštita životne sredine, razvoj infrastrukture i bolja transportna povezanost država Zapadnog Balkana.

"EIB će nastaviti da finansira najveće putne i železničke koridore u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji. Nastaviće se i sa ulaganjem u razvoj vodnog saobraćaja, gde je ove godine već uloženo 100 milona evra za povećanje plovnosti Save i Dunava", rekla je Negre na onlajn konferenciji "Svet u 2021" održanoj u organizaciji Srbije.

Ona je podsetila da je do sada u transportnu infrastrukturu Srbije uloženo više od dve milijarde evra. Sledeći prioritet EIB, prema njenim rečima, biće digitalizacija, koja podiže konkurentnost ekonomije i efikasnost javne administracije.

Direktorka Kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan, Dubravka Negre
Direktorka Kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan, Dubravka Negre

Kada je reč o Srbiji, Negre je najavila i da EIB planira nove investicije u razvoj 5G mreže.

Govoreći o prioritetima EIB, ona je rekla da će to biti ulaganja u energetsku efikasnost i energiju iz obnovljivih izvora kao i razvoj moderne zdravstvene infrastrukture, neophodne kako bi zdravstvo moglo da odgovori na buduće krize, ali i da se izbori sa trenutnom.

Negre je podsetila da je EIB od 2008. do 2019. godine uložila više od osam milijardi evra u region.

"To čini ovu neprofitnu instituciju EU najvećim investitorom u ovom regionu. Zahvaljujući tim ulaganjima, više od 500.000 radnih mesta je sačuvano", rekla je šefica Kancelarije EIB za Zapadni Balkan.

XS
SM
MD
LG