Dostupni linkovi

Krivokapić u Briselu: Crna Gora ne odstupa od NATO politika prema Rusiji


Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Premijer Crne Gore, Zdravko Krivokapić potvrdio je da njegova vlada neće odstupati od politike NATO-a kada su u pitanju odnosi sa Rusijom. On je novinarima tokom prve zvanične posjete Briselu objasnio da poboljšanje odnosa sa Rusijom, koji je on spomenuo u toku ekspozea, se vise tiče ekonomske pridrode i turizma.

“A ovaj deo koji dolazi u sukobu sa bilo kakvom politikom alijanse naravno da ćemo poštovati politiku Alijanse”, izjavio je Zdravko Krivokapić.

Crnogorski premijer je posetio sedište NATO-a gde se sastao sa generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom.

Šef Sevevroatlantskog saveza je naglasio da NATO ima dvostruki pristup prema Rusiji.

“Verujemo u dijalog, ali i u odvraćanje putem odbrane. Verujemo u to da je saradnja čvrsta, ali da istovremeno možemo da se uključimo u dijalog u težnji ka boljim odnosima sa Rusijom. Videli smo da je Rusija pokušala da se upliće u demokratske procese u nekim zemljama”, izjavio je Stoltenberg istakavši kibernetičke napade i vojnu silu prema susedima. Stoga, smatra Stoltenberg, Rusija mora da poštuje međunarodni zakon i treba da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet svih zemalja u Evropi.

Krivokapić je također izrazio žaljenje zbog paljenja zastave NATO-a u njegovoj državi.

“Žalim ako se bilo gde u Crnoj Gori desilo paljenje bilo koje zastave posebno Alijanse”, izjavio je Krivokapić.

Osvrćući se na incident koji se tiče njegovog savetnika, Krivokapić je podvukao da je on već izjavio da će se pridržavati sprazuma koji su potpisali koalicioni partneri.

“Mi se svi menjamo – dozvolite da se i taj čovek promeni i da svi zajednčki budemo partneri koji će se poštovati i ceniti i koji će sarađivati”, rekao je Krivokapić.

Jens Stoltenerg je nakon susreta izjavio da čvrsto veruje da će Crna Gora i sa novom vladom ostati “lojalan i posvećen saveznik” te da je to poruka koju je njegov podgorički sagovornik preneo prilikom prvog formalnog susreta.

Tokom prve zvanične posete Briselu, Krivokapić se sastao i sa predsednikom Evropskog saveta Charles Michelom (Šarl Mišel), gde mu je ponovo potvrđena podrška evropskih institucija na crnogorskom putu ka Evropskoj uniji (EU).

Crnogorski premijer je naglasio da je sa predsednikom Evropskog saveta razgovarao o briselskoj podršci na putu ka EU, i “težnji da Crna Gora bude 28 članica EU”.

Zdravko Krivokapić je rekao da je u ovom trenutku najvažnije poboljšanje situacije oko vladavine prava.

“Ako ne promenimo taj deo koji je nama teret oko vrata, onda teško možemo očekivati bilo kakvu drugu podršku. Zato insistiranje na poglavljima 23 i 24, a to prevashodno se misli na borbu sa organizovanim kriminalom i korupcijom, kao i preporod pravosuđa i tužilaštva, koji bi omogućio da se ono što smo zacrtali kao meru u ekspozeu 'Pravda za sve', upravo i desi”, izjavio je Krivokapić novinarima nakon susreta sa Michelom.

Predsednik Evropskog saveta je na društvenim mrežama objavio da su bliske veze sa zemljama Zapadnog Balkana presudne za EU, te da je Crna Gora ključni partner.

“Imate našu punu podršku za reforme koje vaša zemlja sprovodi”, objavio je Michel na Twitteru.

Inače, ovo je prva poseta novoizabranog premijera Crne Gore evropskoj prestonici. On je naveo da je velika čast da samo dve nedelje nakon imenovanja ima priliku da poseti Brisel i razgovara sa ključnim evropskim akterima.

Krivokapić će se u sredu sastati sa evropskim komesarem za proširenje, Oliverom Varhelyiem kao i predstavnicima belgijske vlade.

XS
SM
MD
LG