Dostupni linkovi

Američke sankcije Turskoj zbog kupovine ruskog sistema ‘S-400’


Ruski sistem "S-400"

SAD su uvele sankcije Turskoj zbog odluke Ankare da kupi raketne sisteme protivvazdušne odbrane "S-400" od Rusije, što će dodatno zakomplikovati odnose između dva NATO saveznika, prenosi Rojters.

Zvanična Ankara je osudila sankcija kao "ozbiljnu grešku" pozivajući Vašington da preispita svoju "nepravednu odluku."

Sankcije su uvedene Direkciji za industriju odbrane (SBB), njenom predsedniku Ismailu Demiru i još trojici zaposlenih.

Među restriktivnim merama su zabrana izdavanja bilo kakvih dozvola za izvoz u SAD, zamrzavanje sredstava i nemogućnost dobijanja viza za Demira i trojici zaposlenih u SBB-u.

Iako uperene protiv jedne kompanije, nove sankcije SAD prete da naškode turskoj ekonomiji u vreme dvocifrene inflacije i usporavanja ekonomskog napretka usled pandemije virusa korona, ocenjuju analitičari.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je ranije danas da je retorika sankcija uznemirujuća i da od SAD, koje su saveznik Ankare u NATO-u, ne očekuju sankcije već podršku u borbi protiv terorističkih organizacija i drugih oružanih grupa koje imaju planove u regionu.

Visoki američki zvaničnik je izjavio da nabavka sistema "S-400" od Rusije i odbijanje Ankare da promeni odluku – nije ostavilo Vašingtonu drugu mogućnost nego da uvede sankcije, prenosi Rojters.

Turska ja najavila ruski protivvazdušni sistem sredinom 2019. ističući da ne predstavlja opasnost po njene saveznike u NATO-u. Međutim, Vašington je dugo pretio sankcijama i prošle godine je uklonio Tursku iz programa razvoja i korišćenje borbenih aviona F-35.
Igrnorišući predloge savetnika, predsednik SAD Donald Tramp je dugo odbijao uvođenje kaznenih mera Turskoj do pre nekoliko dana kada je dao zeleno svetlo, navodi izvor dobro upoznat sa ovim slučajem, prenosi Rojters.

"SAD su jasno predočile Turskoj na najvišem nivou i u mnoštvo prilika da će njena nabavka sistema ‘S-400’ ugroziti bezbednost američke vojne tehnologije i osoblja i omogućiti znatne fondove za ruski odbrambeni sektor," kazao je američki državni sekretar Majk (Mike) Pompeo.

Kristofer (Chrispoher) Fork, pomoćnik američkog državnog sekretara za međunarodnu bezbednost, kazao je novinarima da je Vašington težio da se pronađe rešenje, ali je Ankara to odbila.

"Ovo nije koji smo lako preduzeli ili svakako brzo," dodao je Ford.

Ovaj potez Trampove administracije pri kraju njenog mandata verovatno će opterećivati odnose Ankare sa novoizabranim predsednikom SAD Džo Bajdenom (Joe Biden), kada preuzme dužnost u januaru.

XS
SM
MD
LG