Dostupni linkovi

Britanski ministar: Identifikovana nova varijanta korona virusa


Britanski ministar zdravlja Metju Henkok (Matt Hancock).
Britanski ministar zdravlja Metju Henkok (Matt Hancock).

Nova varijanta virusa korona identifikovana je u Velikoj Britaniji, izjavio je britanski ministar zdravlja Metju Henkok (Matt Hancock).

On je u obraćanju poslanicima Donjeg doma rekao da se nova varijanta virusa brzo širi u pojedinim delovima zemlje.

Henkok je istakao da su vlasti najmanje 60 lokalnih zajednica registrovale infekcije prouzrokovane novom varijantom virusa.

Britanski ministar naglasio je da je o svemu obaveštena Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i da britanski naučnici detaljno proučavaju novu varijantu.

Henkok navodi da ne postoje nagovještaji da nova varijanta virusa izaziva gori oblik zaraze niti da vakcine neće biti efikasne, preneo je BBC.

"Do sada smo registrovali više od 1.000 slučajeva nove varijante, uglavnom na jugu Engleske", kaže Henkok.

Britanski ministar je dodao da vlasti, bez obzira što ne znaju koje su razmere nove varijante virusa, moraju brzo i odlučno da reaguju, što je ključno za kontrolisanje "ove smrtonosne zaraze".

"Ne znamo u kojoj je meri ovo zbog nove varijante, ali bez obzira na njen uzrok moramo preduzeti brzu i odlučnu akciju koja je nažalost apsolutno neophodna za kontrolu ove smrtonosne bolesti dok se vakcina uvodi."

Glavni britanski zvaničnik za zdravstvo, profesor Kris Viti (Chris Whitty), rekao je da će trenutni testovi brisa koronavirusa otkriti novu varijantu.

Profesor Alan Mekneli (McNally), stručnjak sa Univerziteta u Birminghamu, rekao je da su britanske ispitne laboratorije detektovale su novu varijantu virusa u poslednjih nekoliko nedelja.

"Ne budimo histerični. Ne znači da je prenosiviji ili zarazniji ili opasniji. To je nešto na šta treba obratiti pažnju," kazao je Mekneli za BBC

"Uloženi su ogromni napori u karakterizaciji ove vrste virusa i razumevanju njegovog nastanka. Važno je zadržati miran i racionalan stav o dometima ovog soja virusa, jer je ovo njegova normalna evolucija, a očekujemo da će nove verzije vremenom dolaziti i nestajati," istakao je Mekneli.

Dr Džeremi Farar (Jeremy Farrar), direktor kompanije Wellcome, rekao je da je to potencijalno ozbiljno. "Nadzor i istraživanje moraju da se nastave i moramo preduzeti neophodne korake da bismo bili ispred virusa," kazao je Farar.

XS
SM
MD
LG