Dostupni linkovi

Vakcina Sanofija i GSK protiv korone tek krajem 2021. godine


Ilustracija

Francuska laboratorija Sanofi i britanska GSK saopštile su danas (11. decembar) da će njihova vakcina protiv bolesti COVID-19 biti spremna tek krajem 2021. godine pošto rezultati nisu bili tako dobri kao što su se nadali na osnovu prvih kliničkih ispitivanja.

Program “se odlaže kako bi se poboljšao imuni odgovor kod starijih osoba”, saopštile su dve laboratorije.

Sanofi i GSK sada očekuju da će vakcina biti dostupna u četvrtom tromesečju naredne godine, dok su se u početku nadali da će podneti zahtev za odobrenje u prvoj polovini 2021. godine i isporučiti milijardu doza.

Sanofi, koji vakcinu razvija zajedno sa GSK, nedavno je najavio da namerava da krajem decembra počne poslednju, treću fazu ispitivanja na ljudima.

Međutim, privremeni rezultati prvih ispitivanja, u okviru druge faze, pokazali su da je imuni odgovor ispod očekivanja.

Dok je imunološki odgovor odraslih od 18 do 49 godina bio na nivou "odgovora kod pacijenata koji su se oporavili od infekcije COVID-19", on je "nedovoljan" kod starijih odraslih, navodi se u saopštenju.

Laboratorije zato žele da "poboljšaju koncentraciju antigena kako bi postigle visok imunološki odgovor u svim starosnim grupama".

Zbog toga će od februara sprovesti fazu testova, nazvanu 2b, na osnovu testa koji je nedavno sproveden na nečovekolikim primatima sa poboljšanom formulacijom antigena.

To je pokazalo da bi "potencijalna vakcina mogla da pruži zaštitu od plućnih patologija i da izazove brzo uklanjanje virusa u nosnim prolazima i plućima u roku od dva do četiri dana", ističu laboratorije.

"Kada ubrizgamo veliku količinu virusa u životinje koje su primile vakcinu, imamo odlične rezultate, što je nam daje samopouzdanje", izjavio je Frans presu zvaničnik Sanofija.

Velika Britanija, jedna od država najteže pogođena korona virusom, prva je 8. decembra započela masovnu vakcinaciju vakcinom farmaceutskih kompanija Pfizer/BioNTech.

XS
SM
MD
LG