Dostupni linkovi

Predložen pritvor za 11 osumnjičenih za pronevjeru 15 miliona eura u BiH


Zgrada Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu
Zgrada Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo predložio je Kantonalnom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora za 11 osumnjičenih osoba koje su lišene slobode u akciji "Profit", saopšteno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Ročište je zakazano za danas (11. decembar) u 14.30 sati u Kantonalnom sudu Sarajevo, kazala je glasnogovornica kantonalnog tužilaštva Azra Bavčić.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su 9. decembra) započeli ovu akciju u kojoj je uhapšeno ukupno 14 osoba.

Izvršeno je pretresanje osoba, stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stvari na 35 lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku, koje koristi 16 fizičkih i devet pravnih osoba.

Otkrivena je i privremeno oduzeta veća suma novaca, kao i obimna dokumentacija i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

„Sumnjiče se i da su manipulativnim radnjama na tržištu vrijednosnih papira, te višemilionskim transakcijama, posredstvom "FIMA" banke, ostvarili nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 30 miliona KM (15.3 miliona eura)", kazala je u srijedu 9. decembra Bavčić za RSE.

Jedna od lokacija u kojoj je izvršen pretres je i Komisija za vrijednosne papire Federacije BiH (FBiH), potvrđeno je za RSE iz komisije.

Lokalni mediji objavili su i snimak privođenja Hasana Ćelama, bivšeg predsjednika Komisije za vrjednosne papire FBiH.

XS
SM
MD
LG