Dostupni linkovi

Zbog smrti mladića protesti u Albaniji, ministar unutrašnjih poslova dao ostavku


Demonstracije zbog smrti Klodiana Rashe koji je ubijen tokom policijskog časa u Tirani
Demonstracije zbog smrti Klodiana Rashe koji je ubijen tokom policijskog časa u Tirani

U glavnom gradu Albanije, Tirani demonstranti se već drugi dan sukobljavaju s policijom zbog ovosedmične, fatalno okončane, policijske pucnjave na mladića tokom policijskog sata.

Nakon smrti mladića, albanski ministar unutrašnjih poslova Sander Lleshaj je u četvrtak podnio ostavku.

Klodian Rasha (25) ubijen je u utorak, a policija je rekla da je ignorisao njihove pozive da se zaustavi i pobjegao. Jedan policajac zadržan je zbog incidenta, dok se ne provede istraga.

Ministar unutrašnjih poslova Sander Lleshaj izjavio je da je odlučio odstupiti "kao čovjek i kao roditelj koji skromno dijeli bol sa porodicom Klodiana Rasha", prenosi AP.

U televizijskom obraćanju emitovanom u trenutku kada je današnji protest počeo, premijer Edi Rama izvinio se roditeljima ubijenog 25-godišnjaka.

Glavna opoziciona stranka u zemlji optužila je Ramu direktno za smrt i zatražila ostavku.

Rama, koji se vratio iz Sjedinjenih Američkih Država u četvrtak, posjetio je Rashinu porodicu te naveo kako su mu rekli da žele "pravdu, a ne političku buku".

Premijer je rekao da pucnjavu smatra "neobjašnjivom i potpuno nerazumnom", ali je dodao da je na albanskom pravosuđu "da se izjasni da li je (policajac) kriv pred zakonom."

Demonstranti su, kako javlja AP, otišli do ministarstva unutrašnjih poslova, a neki su bacali kamenje na policiju koja je odgovorila suzavcem i vodenim topovima. U gradu Korča na jugoistoku zemlje, demonstranti su napali policiju i gradsku vijećnicu.

Dan ranije, u srijedu, je na stotine demonstranata u Tirani takođe kršilo pravila pandemije u znak protesta protiv Rašine smrti. Mnogi su bacali kamenje i baklje na policiju, dok su pokušavali da se probiju u Ministarstvo unutrašnjih poslova i glavnu vladinu zgradu koja uključuje Ramin ured.

Oštetili su i novogodišnje ukrase na glavnom trgu Skenderbeg.

U policijskom saopštenju kaže se da su tri navodna organizatora protesta u srijedu uhapšena, a još četiri osobe su oslobođene nakon optužbi.

XS
SM
MD
LG