Dostupni linkovi

Na području Omarske kod Prijedora nestao sportski avion


Specijalisti STS-a se spuštaju niz konopac iz helikoptera UH-1H (fotoarhiv)

Helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (BiH), u četvrtak poslijepodne 10. decembra uključen je u potragu za civilnim avionom koji je nestao na području Omarske, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Navodi se da je civilni avion nestao s radara u četvrtak oko 14 sati, a već 15 minuta kasnije Spasilačko-koordinacijsko središte Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BH DCA) uputilo je poziv dežurnoj Služba traganja i spašavanja (STS) Oružanih snaga BiH, koju čini posada iz sastava 2. helikopterskog skvadrona, stacionirana u kasarni Rajlovac.

„U skladu procedurama propisanim za angažiranje STS-a Oružanih snaga BiH, odmah po prijemu poziva, dežurna posada je poduzela pripreme helikoptera UH-1H za zadatak traganja i spašavanja te uzletjela prema području Omarske. Po dolasku u traženu zonu, posada je počela pretraživati teren, u cilju lociranja mjesta nestanka aviona, te pronalaska i spašavanja posade aviona“, saopštilo je Ministarstvo odbrane BiH.

Kako je za Radio Slobodna Evropa potvrdila Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenja za odnose sa javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, nestanak aviona je prijavljen Policijskoj stanici Gradiška.

„Prema informacijama kojim raspolažemo, u avionu su se nalazila dva lica.
Policijski službenici policijskih uprava Prijedor i Gradiška, te Jedinice žandarmerije, u saradnji sa Helikopterskim servisom Republike Srpske aktivno su se uključili u potragu kao i brojni planinari. Zbog noći, magle i slabe vidljivosti helikopter je obustavio potragu ali su na terenu i dalje policajci i planinari u nastojanju da pronađu avion“, izjavila je Miljanović.

Omarska je mjesto u opštini Prijedor na zapadu BiH, u blizini planine Kozara.

XS
SM
MD
LG