Dostupni linkovi

Vlada Crne Gore: Zaduživanjem od 750 miliona eura izbjegnut bankrot


Prva sesija nove vlade Crne Gore, 7. decembar, 2020.
Prva sesija nove vlade Crne Gore, 7. decembar, 2020.

Crna Gora se zadužila 750 miliona eura kako bi se nadoknadio manjak u državnoj kasi i time je izbjegla bankrot, kazao je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Ministarstvo finansija emitovalo je državne obveznice na međunarodnom tržištu u iznosu od 750 miliona eura na sedam godina, kamatom od 2,875 odsto i sve su prodate.

Spajić je na konferenciji za medije 10. decembra precizirao da će od tog novca vratiti dugove i investirati, kako je kazao, u budućnost Crne Gore.

„Ovih 750 miliona nam obezbjeđuje dvije godine mira i bila je jedina iznuđena mjera. Svaka druga bi značila mnogo bolnije procese“, naveo je Spajić i dodao da je to bila najniža kamata za B rangiranu državu.

Prema njegovim riječima, Crna Gora ima 90 odsto BDP duga a nakon ovog zaduživanja će biti više od 100 procenata.

„Država je morala da reaguje. U martu na naplatu dolazi 227 miliona eura. Reagovali smo prije početka sledeće godine da ne bismo upali u dužničku krizu a sledeće godine bi cijena bila mnogo veća. Ušteda je 100 miliona eura“, pojasnio je Spajić i najavio sprovođenje reformi u državi koje, kako je rekao, ne smiju biti na štetu građana.

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić rekao je da je država u ovu situaciju došla djelovanjem prethodne Vlade Duška Markovića koji su Crnu Goru doveli „u beznađe“.

„Ostavili su nam najveće gubitke. Ponosan sam što smo uspjeli da obezbijedimo jednu od najpovoljnijih ponuda i ovo je najbolje rješenje“, rekao je Krivokapić.

Spajić je, 9. decembra napisao da je Crna Gora dobila dobila ekonomsku budućnost.

„Masovna otpuštanja, smanjivanje plata i penzija i drugi scenariji koji su bili predviđeni za novu vladu su izbjegnuti na najbolji način po Crnu Goru. Obezbijeđen je novac za vraćanje nepovoljnih starih kredita i investiranje u naš rast i oporavak“, napisao je Spajić na Twitter nalogu.

Crnoj Gori 2021. godine stiže oko 400 miliona dugova a država je zadužena 3,7 milijardi eura.

Nova Vlada Crne Gore izabrana je 4. decembra i prva je koju posle tri decenije ne formira Demokratska partija socijalista (DPS) na čelu sa Milom Đukanovićem.

Zamjenik predsjednika opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) i doskorašnji premijer Duško Marković, kazao je da je država uspješno emitovala obveznice zahvaljujući povjerenju stranih kreditora i investitora u rezultate prethodne Vlade, čime se pokazalo da su netačne ocjene premijera Krivokapića da je Crna Gora zemlja uništene ekonomije.

XS
SM
MD
LG