Dostupni linkovi

YouTube uklanja dezinformacije o ishodu izbora u SAD


JuTjub (YouTube) od srede uklanja sav sadržaj u kojem se tvrdi da su "masovne prevare ili greške" dovele do promene rezultata predsedničkih izbora održanih 3. novembra u SAD, saopštila je uprava te platforme.

Kritičari JuTjuba već dugo pozivaju tu kompaniju da prestane da prima video snimke sa dezinformacijama o američkim izborima jer potkopavaju poverenje u izborne rezultate.

"Dovoljno je država potvrdilo svoje izborne rezultate da bi se odredio izabrani predsednik. Iz tog razloga ćemo početi da uklanjamo sav sadržaj objavljen od danas i nadalje koji obmanjuje ljude tvrdnjama o masovnim prevarama ili greškama koje menjaju ishod američkih predsedničkih izbora 2020", navela je uprava JuTjuba.

Kalifornijska kompanija dodala da je ta politika u skladu sa politikom koju je primenjivala na prethodnim američkim predsedničkim izborima.

Video snimci koji tvrde da je predsednički kandidat pobedio zahvaljujući "masovnim softverskim greškama ili greškama u brojanju glasova biće povučeni", navodi se u saopštenju.

"Novinarski snimci ili oni koji uzražavaju mišljenja o tim temama ćemo ostaviti ako sadrže određeni obrazovni, dokumentarni, naučni ili umetnički kontekst", dodala je uprava JuTjuba.

U međuvremenu, Gugl (Google), u čijem sastavu posluje JuTjub, saopštio je da će u četvrtak ukinuti moratorijum na oglašavanja koja se odnose na izbore, s obzirom da je njihov ishod u SAD odlučen.

Gugl je, kao i Fejsbuk (Facebook), privremeno prestao da preuzima oglase vezane za izbore da ne bi bio iskorišćen za širenje dezinformacija ili konfuzije među američkim biračima, prenosi AFP.

XS
SM
MD
LG