Dostupni linkovi

Johnson: Dobar trgovinski sporazum s EU i dalje moguć


Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) u Downing Street u Londonu, 9. decembra 2020.

Britanski premijer Boris Džonson ocijenio je u srijedu da je još moguće postići "dobar" trgovinski sporazum sa Evropskom unijom (EU) o odnosima poslije Bregzita, uprkos zahtjevima Brisela koje po njegovoj ocjeni "ni jedan premijer ne treba da prihvati", javlja AFP.

"Još možemo postići dobar sporazum", rekao je Džonson poslanicima britanskog parlamenta prije odlaska u Brisel gdje treba da se sastane sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, tri nedelje prije izlaska Velike Britanije iz evropskog zajedničkog tržišta.

Džonson i Fon der Lajen će u Briselu razgovarati o deblokiranju pregovora o budućim trgovinskim odnosima poslije Bregzita koji su još u zastoju. Glavne prepreke su ribolov, uslovi poštene konkurencije i budući mehanizmi rješavanja sporova.


Velika Britanija je 31. januara izašla iz EU (Bregzit), a 31. decembra ističe prelazni period i tada London treba da napusti i jedinstveno tržište EU i carinsku uniju.

Ako dvije strane ne postignu sporazum, 1. januara će preko noći biti uvedene carine i druge prepreke, što bi dovelo do velikih poremećaja u trgovini.

XS
SM
MD
LG