Dostupni linkovi

Danska optužila državljanina Rusije za špijunažu


Prema danskom zakonu optuženi, koji nije identifikovan, nije mu naveden ni pol, ni starost ni profesija, može da dobije šest godina zatvora. ( Foto: zastave Danske na dvorcu Christiansborg u Kopenhagenu)

Danska je podigla optužnicu protiv ruskog državljanina koji živi u toj zemlji za špijunažu u korist ruske obaveštajne službe, saopštilo je u srijedu dansko tužilaštvo, javlja AFP.

"Optuženi koji je u pritvoru od jula 2020. osumnjičen je da je u zamenu za novac davao informacije između ostalog o danskoj energetskoj tehnologiji jednoj ruskoj obaveštajnoj službi", navelo je tužilaštvo u saopštenju.

Suđenje za taj slučaj, tek sad objavljen u javnosti, treba da bude održano iza zatvorenih vrata u Alborgu na zapadu zemlje, a datum još nije naveden.

Prema danskom zakonu optuženi, koji nije identifikovan, nije mu naveden ni pol, ni starost ni profesija, može da dobije šest godina zatvora.

Tužilaštvo je već navelo da će tražiti proterivanje te osobe sa danske teritorije.

Predstavništvo Rusije u Danskoj je navelo da se radi o "grešci".

"Ambasada Rusije smatra da su hapšenje našeg sunarodnika i optužnica protiv njega greška i računa na nepristrasnost danskog pravosudja u tom slučaju", navela je ambasada u saopštenju.

XS
SM
MD
LG