Dostupni linkovi

Tehnički razgovori Srbija-Kosovo u Briselu 10. decembra


Zastave Evropske unije ispred zgrade Evropske komisije u Briselu, decembar 2020.
Zastave Evropske unije ispred zgrade Evropske komisije u Briselu, decembar 2020.

Delegacije Srbije i Kosova nastaviće razgovore na tehničkom nivou u četvrtak, 10. decembra, u sedištu Evropske službe za spoljne poslove u Briselu, saopštila je vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Kako je najavljeno, delegaciju Srbije će predvoditi direktor Kancelarije Petar Petković, a tema razgovora biće imovina i finansijska potraživanja.

Kancelarije je ponovila da je formiranje Zajednice srpskih opština "najvažnije pitanje koje Beograd traži da bude rešeno i na kojem će se insistirati na svakom sastanku".

Ovaj sastanak prethodne nedelje najavio je i portparol Evropske Unije (EU), Peter Stano, koji tada nije želeo da precizira o čemu će se tačno na sastanku govoriti.

Poslednja runda na nivou glavnih pregovarača održana je 29 oktobra, gde su strane nastavile raspravu o finansijskim potraživanjima i imovine.

Do sada postoje potvrde da su se u toku ekspertskih pregovora koji se održavaju paralelno sa političkim dijalogom, strane usaglasile oko teksta u poglavlju pitanja nestalih i raseljenih lica i ekonomske saradnje.

Ova dva pitanja su dobila potom političku saglasnost od strane lidera, odnosno predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova, Avdulaha Hotija, na njihovom poslednjem sastanku održanom 7 septembra.

To je bio ujedno poslednji susret na najvišem političkom nivou u kontekstu dijaloga, iako je specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije planirao da lidere okuplja u Briselu svake treće nedelje.

XS
SM
MD
LG