Dostupni linkovi

MUP: Tražimo osobu koja je pretila Vesni Mališić


Vesna Mališić
Vesna Mališić

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) sopštilo je 9. decembra da u saradnji sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal intenzivno radi na utvrđivanju identiteta osobe koja je na društvenoj mreži Tviter uputila pretnje zamenici glavnog urednika nedeljnika NIN Vesni Mališić.

„Srbija je zemlja u kojoj pretnje građanima nisu dozvoljene i svakom takvom slučaju policija pristupa sa punom pažnjom i preduzima sve mere iz svoje nadležnosti kako bi krivac bio priveden pravdi“, stoji u saopštenju.

Međutim, MUP je u saopštenju naveo da je „ovo još jedan pokazatelj zašto je inicijativa ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina za ukidanje anonimnosti na društvenim mrežama opravdana i potrebna“.

Vulin je naime, gostujući na TV Pink 27. novembra, rekao da “treba usvojiti zakon prema kojem nalog na društvenim mrežama ne bi mogao da se otvori bez unošenja tačnih ličnih podataka". Dodao je i da se on zalaže "za ukidanje anonimnosti na internetu, nakon pretnji koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobio na društvenim mrežama”.

Na pretnje upućene zamenici glavnog urednika nedeljnika NIN reagovalo je tokom 8. decembra i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) kao i Udruženje novinara Srbije (UNS), koji su pozvali na “solidarnost u zajedničkom zadatku stvaranja demokratske i tolerantne atmosfere u društvu”.

I redakcija nedeljnika "NIN" pozvala je nadležne u Srbiji da utvrde ko stoji iza pretnji upućenih Vesni Mališić.

“Redakcija NIN-a od MUP-a i Tužilaštva za visokotehnološki kriminal očekuje da što pre, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, ispitaju ceo slučaj i da primene važeće propise. Očekujemo i da će na sve učestalije napade na novinare u Srbiji reagovati domaća i međunarodna novinarska udruženja", pisalo je u saopštenju.

"NIN" je od nadležnih zatražio da utvrde ko stoji iza naloga "Autošovinizam voč plemenitog Džendera Zaharijevića@autosovinizam" na Tviteru i ko je autor tvita kojim se, kako su ocenili, "praktično poziva na linč i ubistvo" Vesne Mališić.

Navodeći da "nije moguće naći argumente u prilog femicidu", autor spornog tvita je uz uvrede upućene Vesni Mališić napisao da ona "kao da želi da kaže da nema nemogućih misija".

Evropska komisija je u poslednjem izveštaju o napretku Srbije u oktobru navela da su slučajevi pretnji, zastrašivanja i nasilja nad novinarima i dalje izvor ozbiljne zabrinutosti.

Platforma Saveta Evrope za unapređenje zaštite novinarstva i bezbednosti novinara saopštila je u aprilu, u godišnjem izveštaju da je u Srbiji broj napada na medije, uključujući pretnje smrću novinarima, tokom 2019. godine bio u porastu.

Prema bazi podataka NUNS-a, u 2020. godini evidentirano je 168 napada, pretnji i pritisaka na novinare, što je najviše od 2008. i uspostavljanja te novinarske evidencije.

XS
SM
MD
LG