Dostupni linkovi

Brexit: Trgovinski sporazum neizvjestan, postignut dogovor o irskoj granici


 Uklanjanje zastava Velike Britanije 31. januara 2020.
Uklanjanje zastava Velike Britanije 31. januara 2020.

Dan nakon što je pristao na sastanak sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, u posljednjem pokušaju da se spriječi neusklađen Brexit, britanski premijer Boris Johnson rekao je u utorak da bi Britanija mogla napustiti trgovinske pregovore.

Sa nešto više od tri sedmice do roka kada bi Britanija trebala završiti svoj izlazak iz Unije, Johnson bi se u srijedu trebao sastati sa von der Leyen u Briselu.

Glavni pregovarač Evropske unije za Brexit Michel Barnier rekao je da vjeruje kako je scenario bez sporazuma o konačnom izlasku više izgledan no trgovinski sporazum, rekli su dvojica diplomata za Reuters.

Ključne prepreke postizanju sporazuma su prava na ribolov, ravnopravnih uslova na tržištu kada je riječ o standardima za izvoz u EU koje Britanci treba da ispune i oko načina rješavanja budućih sporova dvije strane.

No, znak pomaka u pregovorima došao je tokom paralelnih razgovora o implementaciji ranijeg sporazuma o uslovima britanskog izlaska kada su obje strane saopštile da su postigli sporazum o tome kako će pravila o granici sa Sjevernom Irskom u sklopu Brexita, funkcionisati u praksi.

Dvije strane usvojile su “principijelni dogovor” o pitanjima koja uključuju provjeru na granicama i isporuku lijekova. Britanija je također saopštila da će ukloniti odredbe koje krše izlazni sporazum. Kako navodi britanski BBC, detalji novog sporazuma o granici još uvijek nisu objavljeni, ali da se očekuje da će biti odobreni do kraja mjeseca.

Irska vlada pozdravila je sporazum kojim se izbjegava potreba za čvrstom granicom na jedinoj kopnenoj granici između Evropske unije i Velike Britanije. Sjeverna Irska ostaje u carinskoj uniji i jedinstvenom tržištu EU I nakon 31. decembra kada ostatak Velike Britanije napusti EU u potpunosti.

Takozvani "backstop" na granici Sjeverne Irske je bio ključna tačka sporenja u vrijeme pregovora oko Brexita. U Londonu i u Briselu žele da izbjegnu vraćanje klasične granice između dvije Irske, jer bi to ugrozilo mirovni sporazum iz 1998. (Good Friday Agreement), mukotrpno postignut nakon višedecenijskih sukoba irskih katoličkih secesionista - pristalica ujedinjenja sa Republikom Irskom - i protestantskih unionista.

Britanija, koja se Uniji pridružila 1975. godine, zvanično je blok napustila 31. januara. Od tada traje prelazni period tokom kojeg pravila o trgovini, putovanju i podzetništvu ostaju ista.

No, sve to završava 31. decembra i ako do tada ne bude postignut dogovor koji bi zaštitio višemilijarderske godišnje trgovinske tarife, poslovi sa obje strane će biti pogođeni.

XS
SM
MD
LG