Dostupni linkovi

Nezvanično: Biden će nominovati Lloyda Austina za šefa Pentagona


Lojd Ostin
Lojd Ostin

Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) imenovaće penzionisanog generala vojske Lojda Ostina (Lloyd Austin) za budućeg ministra odbrane, javljaju svjetski mediji danas, pozivajući se na izvore iz Bajdenovog okruženja.

Ostin, odlikovani karijerni oficir, bio bi prvi Afroamerikanac na čelu Pentagona.

Bajdenov izbor potvrdile su osobe koje su zatražile da ostanu anonimne uoči zvanične najave.

Šezdesetsedmogodišnji Austin je veteran iz Iraka i Afganistana, diplomirao je na američkoj Vojnoj akademiji na West Pointu i proveo je 41 godinu u vojsci.

Za njegovu nominaciju na mjesto šefa Pentagona će biti potrebna potvrda Senata (na fotografiji Lojd Ostin u Iraku 2011. godine)
Za njegovu nominaciju na mjesto šefa Pentagona će biti potrebna potvrda Senata (na fotografiji Lojd Ostin u Iraku 2011. godine)

Služio je kao prvi Afroamerikanac na mjestu zamjenika načelnika Generalštaba vojske počevši od 2012. godine, a kasnije je vodio Američku centralnu komandu prije nego što se povukao iz aktivne vojne službe 2016. godine.

Za njegovu nominaciju na mjesto šefa Pentagona će biti potrebna potvrda Senata, a protiv bi mogli biti članovi Senata koji vjeruju u civilno vođstvo Pentagona.

Nominacija bi takođe mogla izazvati kritike jer je Austin, od kada se povukao, bio član upravnog odbora brojnih kompanija, uključujući proizvođača oružja Raytheon Technologies.

Iako su mnogi prethodni sekretari odbrane proveli godine u vojsci, samo su dvojica - George Marshall i James Mattis - bili karijerni oficiri.

Austin je odbio da komentariše vijest o nominaciji, navodi Politico, koji je prvi objavio tu informaciju, pozivajući se na tri neimenovana izvora.

Portparol Bidenovog tranzicijskog tima takođe je odbio komentarisati, naveo je Politico.

Biden bi u januaru trebalo da preuzme dužnost predsjednika SAD od Donalda Trampa (Donald Trump).

***Na osnovu izvještaja AP, AFP, Reutersa i Politica

XS
SM
MD
LG