Dostupni linkovi

NVO: Od početka godine u Srbiji 430 prijava zbog nasilja ili diskriminacije LGBT osoba


LGBT zastavica na Paradi ponosa u Beogradu (septembar 2017. godine)
LGBT zastavica na Paradi ponosa u Beogradu (septembar 2017. godine)

Predstavnica beogradskog udruženja "Da se zna" Dragoslava Barzut izjavila je danas (7. decembar) da se od početka ove godine tom udruženju javilo 430 LGBT+ osoba, kao i članova njihovih porodica i prijatelja, zbog problema sa nasiljem ili diskriminacijom.

Barzut je na konferenciji za novinare u Medija centru, povodom promocije izveštaja "Podaci a ne zvona i praporci", izjavila da se od tog broja u 50,2 posto slučaja javili zbog saveta, dok je u 9,2 odsto javljanja to bilo zbog fizičkih napada.

Autor izveštaja Miloš Kovačević je rekao da je tek "svaki treći slučaj vidljiv nadležnim organima".

"U 2019. godini bilo je 63 protivpravna akta motivisana seksualnom orjentacijom i rodnim identitetom", kazao Kovačević.

On je rekao da se 47 takvih incidenata desilo u Beogradu, šest u Novom Sadu, i po jedan u drugim gradovima.Prema njegovim rečima, 18 incidenata se desilo u otvorenim javnim površama, ulicama, parkovima i trgovima, a deset na LGBT mestima, što pokazuje "veliku izloženost napada na kvir osobe na javnim mestima".

Kovačević je naveo da je nešto manje od polovine incidenata uključivalo fizičko nasilje, sa i bez telesnih povreda, a da zatim sledi psihičko nasilje i diskriminacija.

Autor izveštaja Nikola Planojević je rekao da su u poslednjem izveštaju korišćeni termini "prebroditeljka" i "prebrodilac", kao zamena za termin "žrtva" ili "oštećena", i da su ti izrazi izabrani kao najpribližniji prevod izrazu “survivor”, iz engleskog jezika.

"Problem je što se incidenti nedovoljno prijavljuju a ne prepoznaje se ni motiv počinioca u dovoljnoj meri, pa i kad se takvi incideti prijave, prijavljuju se kao regularni zločini a ne kao zločini iz mržnje", kazao je Planojević.

XS
SM
MD
LG