Dostupni linkovi

Na desetine uhapšenih na demonstracijama u Belorusiji


Protest u Minsku (6. decembar 2020)

Službe bezbednosti u Belorusiji uhapsile su u nedelju, 6. decembra, na desetine učesnika demonstracija na kojima su okupljeni ponovo pozvali Aleksandra Lukašenka da podnese ostavku na mesto predsednika zemlje.

Demonstranti su se okupili u Minsku i drugim beloruskim gradovima u gotovo kontinuiranim protestima od spornih predsedničkih izbora u avgustu za koje opozicija kaže da su namešteni.

Ovo je treća nedelja tokom koje se demonstracije u Belorusiji održavaju pod parolom “Marš suseda”, što je strategije koju je opozicija usvojila kao način decentralizacije protesta i otežavanja policiji da okupi aktiviste.

Nakon izbora održanih 9. avgusta Lukašenko tvrdi da je osvojio šesti predsednički mandat, ali opozicija sa druge strane kaže da je kandidatkinja Svetlana Tihanovskaja bila stvarni pobednik izbora, zahte a od Lukašenka da podnese ostavku i oslobodi sve političke zatvorenike, te raspiše nove izbore.

Zapadne zemlje su takođe odbile da prihvati izborne rezultate i uvele sankcije Lukašenku i desetinama najviših beloruskih zvaničnika.

Usred sve jačeg pritiska beloruskih vlasti na protestni pokret, 6. decembra zabeležena su hapšenja demonstranata u nekoliko okruga Minska i drugim gradovima širom zemlje, uključujući Brest i Hrodnu.

Centar za ljudska prava “Proleće”, sa sedištem u Minsku, izvestio je o više od 40 uhapšenih do 15:20 sati po lokalnom vremenu, uglavnom u glavnom gradu, gde je nekoliko stanica podzemne železnice nakratko zatvoreno, a policijske snage su rasporedile kordone oko najmanje dva gradska trga.

Među pritvorenima u Minsku bila je i jedna 79-godišnja žena.

Policija je uhapsila dva novinara BelaPAN-a koji su izveštavali o demonstracijama u gradu Hrodna.

Ljudi u nekoliko beloruskih gradova prijavili su probleme sa pristupom Telegramu, platformi za razmenu brzih poruka koju mnogi demonstranti koriste za komunikaciju.

Tihanovskaja, koja je zemlju napustila ubrzo nakon izbora pod pritiskom vlasti i trenutno se nalazi u egzilu u Litvaniji, izjavila je 5. decembra da će "podržati sve koji izađu u svoje dvorište, okrug i grad".

"Svaki marš je podsetnik da Belorusi neće odustati. Nećemo dozvoliti da nam se oduzmu prava i zatvore oči pred zločinima", rekla je Tihanovskaja.

Pre nedelju dana, beloruske snage bezbednosti su upotrebile suzavac i šok bombe protiv nekih demonstranata u Minsku i zadržale više od 300 demonstranata širom zemlje, pokazuje izveštaj Centra za ljudska prava “Proleće”.

XS
SM
MD
LG