Dostupni linkovi

NVO: Prošlo 29 godina od najjačeg granatiranja Dubrovnika


Granatiranje Dubrovnika (arhivska fotografija)
Granatiranje Dubrovnika (arhivska fotografija)

Grupa nevladinih organizacija saopštila je da je na današnji dan, 6. decembra 1991. godine izvedeno najjače granatiranje Starog grada Dubrovnika u kojem je ubijeno 19 i ranjeno oko 60 ljudi, a da tužilaštvo Crne Gore još nije pokrenulo nijednu istragu povodom ratnih zločina na dubrovačkom području.

Kako su u saopštenju navele nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA), Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Centar za suočavanje s prošlošću - Documenta, granatiranje du izvršili pripadnici JNA iz Crne Gore, a uprkos višegodišnjim apelima nevladinog sektora, crnogorsko tužilaštvo nije pokrenulo istrage.

NVO navode da su za ratne zločine u napadu na Dubrovnik u poslednjih 29 godina osuđene samo dve osobe, iako se zna da su tada počinjeni brojni ratni zločini.

"Haški sud je osudio bivšeg generala-pukovnika JNA iz Crne Gore Pavla Strugara na sedam i po godina zatvora, a na sedam godina zatvora admirala Miodraga Jokića, iz Srbije, koji je priznao krivicu", podseća se u saopštenju.

Opsada Dubrovnika počela je 1. oktobra 1991. godine, a pored ljudskih žrtava u granatiranju je spaljena biblioteka Međunarodnog univerzitetskog centra i oštećene su brojne zgrade u gradu koji je 1979. godine uvršten na listu svetske kulturne baštine UNESKO.

XS
SM
MD
LG