Dostupni linkovi

LSV traži reviziju Energetskog sporazuma sa Rusijom oko NIS-a


Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je da "objavljen podatak da je Naftna industrija Srbije (NIS) ubedljivo najprofitabilnija kompanija u Srbiji" mora konačno inicirati reviziju Energetskog sporazuma koji je Srbija napravila sa ruskom kompanijom Gaspromnjeft, a "na štetu njenih građana".

"Nenadoknadive posledice upotrebe nedozvoljenih tehnologija crpljenja, koje koristi ruska kompanja, već su napravile ekološku i materijalnu štetu našoj zemlji", naovdi se u saopštenju LSV.

U saopštenju je dalje navedeno da ako postoji nešto što je obeštećenje građana za "ovako beskrupuloznu eksploataciju, čime su Rusi kompenzovali gubitke, koje država trpi" zbog niske rudne rente od 3 odsto, kada je ona po zakonu 7 odsto, a u svetu se kreće i do 20 ili 30 procenata, onda to vlada treba da predoči javnosti.

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva revidiranje Energetskog sporazuma, a ukoliko to nije moguće onda njegovo raskidanje.

51 odsto akcija srpske državne naftne kompanije NIS prodato je ruskoj kompaniji Gasprom Njeft 2008. godine bez tendera, za 400 miliona evra, u okviru naftno-gasnog aranžmana između Srbije i Ruske Federacije.

Taj sporazum su sklopili tadašnji predsednici dve zemlje Boris Tadić i Dmitrij Medvedev.

Tadić i Medevedev bili su potpisnici takozvane „predsedničke izjave“ i krovnog sporazuma o energetskoj saradnji Srbije i Ruske Federacije, koji je trebalo da bude garant za izgradnju gasovoda „Južni tok“ kroz Srbiju i podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

XS
SM
MD
LG