Dostupni linkovi

Mišel pozvao članice EU na jedinstvo u trgovinskim pregovorima sa Velikom Britanijom


Ilustrativna fotografija

Šef Evropske unije (EU) Šarl Mišel (Charles Michel) pozvao je u petak članice da ostanu jedinstveno iza briselskih pregovarača u trgovinskim pregovorima sa Velikom Britanijom, nakon što je Francuska zaprijetila vetom na sporazum ukoliko toj zemlji ne bude odgovarao.

Mišel je čestitao pregovaraču za EU Mišelu Barnijeu (Michelu Barnier) na informisanju država članica o napretku u Londonu.

"I tako ćemo do posljednjeg trenutka, posljednje sekunde postupka, garantovati to jedinstvo među sobom”, rekao je Mišel.

Neke članice EU, posebno Francuska i Holandija, čiji čamci ribare u vodama Velike Britanije, sada su zabrinuti da će Barnije i Evropska komisija dati previše prostora u posljednjim satima razgovora.

Državni sekretar za evropske poslove Kleman Bon (Clement Beaune) je u petak rekao kako će Francuska staviti veto na trgovinski sporazum Evropske unije sa Velikom Britanijom ako ne bude ispunjavao određene uslove, posebno u oblasti ribarstva.

Bon je izjavio da će Francuska sama procijeniti bilo koji sporazum, dodajući: "To dugujemo francuskoj javnosti, a dugujemo ribarima i ostalim ekonomskim sektorima."

XS
SM
MD
LG