Dostupni linkovi

Poljska spremna da odustane od veta na fond pomoći EU


Vlada Poljske
Vlada Poljske

Poljska će biti spremna da odustane od veta na predlog budžeta EU i paket pomoći ukupne vrednosti 1,8 biliona evra ukoliko evropski lideri podrže deklaraciju kojom se objašnjava veza između novčanih sredstava Unije i vladavine prava, izjavio je zamenik poljskog premijera Jaroslav Govin, prenosi Rojters.

On je rekao novinarima nakon sastanka visokorangiranih zvaničnika Evropske komisije u Briselu da je Varšava shvatila da bi veto na predlog budžeta za period od 2021. do 2027. godine od 1,1 hiljadu milijardu evra i paket pomoći finansijski od 750 milijardi naškodio kako Poljskoj tako i drugim članicama EU.

Poljska i Mađarska su pod istragom Evropske komisije zbog podrivanje nezavisnosti sudova, medija i nevladinih organizacija tako da rizikuju gubitak ogromne količine novca iz evropskih fondova – oko 180 milijardi evra.

"Svi shvatamo da će u slučaju poljskog ili mađarskog veta biti usvojen privremeni budžet koji, suprotno pojedinim izjavama u poljskoj javnoj debati, neće biti dobar ni za Poljsku, niti za bilo koju drugu članicu EU", istakao je Govin.

"Stoga verujem da je u interesu svih da se pronađe dobar kompromis koji je moguć kroz obavezujuću deklaraciju koja će objasniti povezanost novčanih sredstava i vladavine prava," rekao je Govin dodajući da bi taj dokument trebalo da usvoje lideri EU.

"Interpretativna deklaracija mogla bi da bude jasno saopštenje Evropskog Saveta da klauzula o uslovljavanju neće biti korišćena za neopravdani pritisak na pojedine zemlje članice u drugim oblastima osim pravilnog korišćenja fondova EU," naveo je Govin.

On je istakao da su mu visoki zvaničnici Evropske komisije sa kojima je razgvovarao u četvrtak jasno stavili do znanja da ako Poljska i Mađarska ostanu pri vetu, EU neće imati drugog izbora već da iz zaobiđe sporazumom o fondu za oporavak između preostalih 25 članica ovog bloka.

"Mogući veto bi aktivirao ne samo privremeni budžet, već nešto što su moji sagovornici nazvali planom B…što je neka forma saradnje između 25 ostalih zemalja," istakao je Govin.

"Poljska ekonomija je u dobrom stanju i, naravno, sledeće godine možemo da preživimo bez dela fonda koji bi se smanjio u privremenom budžetu, ali zašto da opstajemo bez fondova EU ako i dalje postoji prostor za sporazum i verujem da će biti postignut," smatra Govin.

XS
SM
MD
LG