Dostupni linkovi

Agencija UN-a uklonila kanabis i smolu kanabisa iz kategorije najopasnijih narkotika


Kanabis

Komisija Ujedinjenih nacija (UN) za opojne droge odlučila je danas (2. decembar) da iz kategorije najopasnijih narkotika ukloni kanabis i smolu kanabisa koja se koristi za proizvodnju hašiša.

Odluka Komisije sa sedištem u Beču mogla bi da utiče na globalnu industriju medicinske marihuane.

Kanabis će, međutim, ostati u kategoriji droga koje su pod manje strogim režimom kontrole, tako da današnje glasanje članicama UN-a ne omogućava da legalizuju marihuanu u okviru međunarodnog sistema kontrole narkotika.

Za uklanjanje kanabisa i smole kanabisa iz Četvrte kategorije prema Jedinstvenoj konvenciji o opojnim drogama, glasalo je 27 članova Komisije, 25 je bilo protiv, a jedan uzdržan, navela je agencija UN-a.

Na osnovu te Konvencije iz 1961. godine, međunarodnog sporazuma o zabrani proizvodnje i snabdevanja određenim drogama, kanabis i smola kanabisa do sada su bili u Četvrtoj kategoriji, zajedno s heroinom i drugim opioidima.

Isključivanjem kanabisa i smole kanabisa iz Četvrte kategorije, podgrupe Prve kategorije, Komisija je postupila po preporuci Svetske zdravstvene organizacije.

Komisija UN-a je glasala i da kanabis i smola kanabisa ostanu u Prvoj kategoriji, u kojoj su, između ostalog, kokain, metadon, fentanil, opijum i morfijum.

Kanada i Urugvaj su jedine dve države koje su legalizovale i prodaju i korišćenje kanabisa u rekreativne svrhe, dok su mnoge zemlje širom sveta dekriminalizovale posedovanje marihuane.

Stručnjaci navode da bi uklanjanje kanabisa iz kategorije najopasnijih narkotika moglo da dovede do slabljenja međunarodnih kontrola medicinske marihuane.

Ilegalni kanabis
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:58 0:00

XS
SM
MD
LG